19. jun 2024 14:06

Mađarsko predsedavanje EU: Proširenje među prioritetima, EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mađarsko predsedavanje EU: Proširenje među prioritetima, EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana

Foto: Shutterstock.com/szupereb, ilustracija

BRISEL - Mađarska će 1. jula preuzeti predsedavanje EU, a u objavljenom programu njenog predsedavanja navodi se da je dosledna politika proširenja EU, zasnovana na zaslugama, jedan od sedam njenih prioriteta i poručuje da EU ne može da bude potpuna bez pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku.

"EU je dugo bila angažovana na obezbeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan, jer zajednica ne može biti potpuna bez pristupanja ovog regiona. Integracija regiona koristi EU u ekonomskom, bezbednosnom i geopolitičkom smislu", navodi se u programu.

U cilju daljeg proširenja i produbljivanja saradnje, dodaje se, partneri će biti pozvani na konsultacije kako u okviru Samita EU-Zapadni Balkan, tako i u okviru Evropske političke zajednice.

Podvlači se i da je proširenje jedna od najuspešnijih politika EU i da je, kako bi se očuvala ova povoljna tendencija, od suštinskog značaja da politika proširenja bude zasnovana na zaslugama, uravnotežena i kredibilna.

Ostalih šest prioriteta mađarskog predsedavanja odnose se na novi evropski sporazum o konkurentnosti, jačanje evropske odbrambene politike, sprečavanje ilegalnih migracija, oblikovanje budućnosti kohezione politike EU, poljoprivrednu politiku EU orijentisanu na poljoprivrednike i rešavanje demografskih izazova.

U delu programa koji se odnosi na delovanje Saveta EU za spoljne poslove, navodi se da je stabilnost Zapadnog Balkana vitalni interes EU i poručuje da će zato mađarsko predsedavanje podržati produbljivanje konkretnih projekata saradnje sa regionom, posebno za unapređenje regionalne saradnje i stabilnosti.

Ukazuje se da Mađarska tokom predsedavanja planira da organizuje samit EU-Zapadni Balkan u regionu i da održi međuvladine konferencije sa zemljama kandidatima "kada je to prikladno".

U osnovnom interesu EU je, napominje se, da se zadrži stabilnost u neposrednom susedstvu i da se region pridruži EU u doglednoj budućnosti.

Mađarsko predsedavanje smatra i da je pitanje energije važan element integracije Zapadnog Balkana i navodi da će posebnu pažnju posvetiti olakšavanju interkonekcije sa energetskim sistemima regiona, promovisanju energetske tranzicije i saradnje, u cilju iskorišćavanja njegovog zelenog energetskog potencijala.

Kada je reč o zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici, navodi se da će Budimpešta tokom predsedavanja, u svetlu trenutne bezbednosne situacije, smatrati prioritetom da obezbedi stabilnost Zapadnog Balkana i regiona Sahela kroz vojne misije EU, saradnju i dijaloge fokusirane na bezbednost, kao i da pruži podršku preko evropskog instrumenta za mir.

"Za predsedavanje je takođe važno da se sveobuhvatne aktivnosti civilnih misija prošire i na zaštitu manjina i kulturnog nasleđa", poručuje se u programu.

Kada je reč o telekomunikacijama, navodi se da će biti uloženi napori da se Zapadni Balkan i Gruzija približe roming zoni EU, a u programu se, između ostalog, ukazuje i na značaj integracije Zapadnog Balkana u garantovanju bezbednosti Evrope.

Moto predstojećeg šestomesečnog predsedavanja Mađarske EU biće "Učinimo Evropu ponovo velikom", izjavio je u utorak mađarski ministar za EU poslove Janoš Boka, predstavljajući prioritete i ambicije mađarskog predsedavanja.

Mađarska će, nakon Belgije, predsedavati EU od 1. jula do 31. decembra.