10. oktobar 2023 14:12

Milan Marinović: Udar na budžet je ogroman zbog zahteva advokata za informacije od javnog značaja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Marinović: Udar na budžet je ogroman zbog zahteva advokata za informacije od javnog značaja

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović rekao je danas da su, nakon izmena zakona o slobodnom pristupu informacijama, najviše profitirali advokati koji su zaradili novac tako što su tražili podatke do kojih ne može da se dođe u zakonskom roku i zatim upućivali žalbe.

"Udar na budžet je ogroman, ja sam upoznao Ministarstvo finansija sa tim i oni su se složili da nešto mora da se uradi, ali imamo i drugu stranu medalje, gube i oni koji u čestitom maniru, u cilju za koji je propisan zakon podnose zahteve", izjavio je Marinović za Tanjug.

On je rekao da mnoga udruženja građana, koje zaista interesuju informacije od javnog značaja, teže i sporije dolaze do njih.

Marinović je objasnio da su izmene zakona donele dobre stvari i dodao da je uklonjen član u zloupotrebi ovog prava.

"Mi sada moramo na jedan posredan način da rešavamo problem zloupotrebe prava, jer nemamo član koji to reguliše", ukazao je Marinović.

Dodao je da je potrebno vratiti ovaj član u zakon, kao i da se sva ministarstava slažu sa ovom sugestijom.

"Dakle svi podržavaju, ali je problem je u tome ako budu raspisani izbori, nećemo stići na vreme da predamo zakon, da izmene zakona budu iznesene", objasnio je poverenik.

Marinović je rekao da poverenik već u praksi rešava te slučajeve donošenjem odbijajućih rešenja.

Na pitanje koliko se podnose ovi zahtevi, on je istakao da su oni masovni ka istovetnim organima vlasti, među kojima spadaju centri za socijalni rad, škole, mesne zajednice i zdravstvene ustanove.

"Najdrastičnije je to kada su tražili od više stotina seoskih mesnih zajednica informaciju da li imaju fudbalski klub, fudbalski teren, koje su dimenzije, da li ima mlađih kategorija i to od pojedinih mesnih zajednica gde je najmlađi stanovnik ima preko 75 godina", naveo je Marinović.

Marinović je ukazao da se jedan mali broj advokata bavi ovim žalbama, koje angažuje veći broj građana.

"Desetak, petnaest građana traži od istovetnog organa iste informacije i to su građani iz različitih mesta, gradova i nisu povezani. Kada dođe do žalbe angažuju istog advokata i taj advokat piše žalbe za sve njih, što znači da je bio u vezi sa njima prethodno", objasnio je Marinović.

Marinović je naveo da do pre godinu dana, dok nisu počele zloupotrebe žalbi, procenat advokatskih žalbi koje je stizao kod poverenika bio je od sedam do devet odsto, dok danas iznosi 75 odsto.