4. jul 2024 19:40

Đorđe Milićević: Sastanak sa dijasporom priprema za manifestaciju Jedinstvo i snaga - Srbija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević: Sastanak sa dijasporom priprema za manifestaciju Jedinstvo i snaga - Srbija

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO BEZ PORTFELJA/ DUŠKO VUKAJLOVIĆ

BEOGRAD  - Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević izjavio je da današnjim prvim radnim onlajn sastankom sa predstavnicima udruženja iz srpske dijaspore, počinju pripreme za manifestaciju "Jedinstvo i snaga - Srbija", koja će se održati krajem avgusta.

Milićević je za Tanjug rekao da će se manifestacija održati od 29. avgusta do 1. septembra.

Pre početka radnog onlajn sastanka, Milićević je rekao da će takvi sastanci pomoći u organizovanju manifestacije, jer je najvažnije da se čuje šta dijaspora želi a ne da se teme na manifestaciji nametnu iz Beograda.

"Nije suština u tome da mi iz Beograda nametnemo ono što će biti teme na skupu koju organizujemo, već da kroz ovakve konsultativne sastanke mi damo određene konkretne predloge koje smatramo da u ovom trenutku jesu jako važne i značajne, a da kroz interaktivan odnos, kroz razgovor sa predstavnicima udruženja i krovnih organizacija, dođemo do određenih tema koje zaista jesu važne", rekao je Milićević.

Kako je naveo, suština je da se okupi najveći mogući broj udruženja i krovnih organizacija koje okupljaju Srbe van Srbije.

"Razgovaramo ta tri dana u onome što je sfera interesovanja naših sunarodnika koji žive van Srbije. Tu pre svega naravno mislim na očuvanje kulture, naše jezika, naše ćirilice, na očuvanje naše istorije, na očuvanje našeg identiteta i tradicije, dakle na koji način mi kao predstavnici državnih organa", kazao je ministar.

Milićević je precizirao da je cilj manifestacije da predstavnici izvršne vlasti imaju od dijaspore informacije o tome kako mogu da im pomognu.

"Da vidimo na koji način naši sunarodnici mogu zajedno sa nama u ovom trenutku da pomognu Srbiji i da još jednom simbolizujemo ono što je najvažnije, suštinski zapravo u ovom trenutku, najvažnije u periodu velikih izazova, velikih iskušenja, velikih pritisaka da simbolizujemo jedno jedinstvo, da pokažemo jedno jedinstvo, jer Srbija je uvek bila jako onoliko koliko je jedinstvena", rekao je Milićević.

On je podsetio da je prošlogodišnja manifestacija nazvana Vidovdanski sabor, ali da je ove godine iz formalno-pravnih razloga pomerena za 29. avgust.

Prema njegovim rečima, prošle godine učestvovalo je 275 udruženja i krovnih organizacija, a ove godine za učešće je zainteresovano više od 350 organizacija.

Tokom sastanka, Milićević je razgovarao sa predstavnicima oko 180 udruženja i krovnih organizacija iz celog sveta.

On je istakao značaj izložbe EXPO2027, napominjući da će učešće naše dijaspore u organizaciji i realizaciji te izložbe biti značajno.

"Vaša uloga je tu od neprocenjive vrednosti, u promociji Srbije kao atraktivne investicione destinacije", rekao je ministar Milićević.