2. septembar 2024 18:25

Macura: Kragujevac primer zaštite ženskih ljudskih prava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Macura: Kragujevac primer zaštite ženskih ljudskih prava

Foto: TANJUG/Ministarstvo bez portfelja/ Dejan Stanković

KRAGUJEVAC - Ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, političko i ekonomsko osnaživanje žena i sprečavanje nasilja nad ženama Tatjana Macura izjavila je danas da je Kragujevac postao svojevrsni primer kako sistematski rad znači i dobre rezultate u pogledu zaštite ženskih ljudskih prava.

Kako je saopštio kabinet ministarke, Macura posetila je danas Kragujevac, obišla Srednju medicinsku školu “Sestre Ninković”, gde je đacima poželela uspešan početak nove školske godine, sastala sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i obišla Univerzitetski klinički centar Kragujevac i Policijsku upravu tog grada.

U razgovoru sa gradonačelnikom Kragujevca, ministarka je istakla da Kragujevac nije slučajno odabran kao destinacija za posetu, jer je, kako je rekla, reč o gradu koji je srce naše zemlje, a koji je i pokazao koliko dobro se nosi sa svim izazovima savremenog doba.

"Poseta Univerzitetskom kliničkom centru pokazala je koliko dobro se radi u ovom gradu. Ukinuta je lista čekanja za onkološke pacijente, dok je Ginekološko-akušerska klinika u Kragujevcu druga u Srbiji po broju postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje", navela je Macura.

Istakla je da u ustanovama i institucijama koje je posetila radi veliki broj žena, a da u Gradskoj upravi devet od deset sektora vode žene.

"Moram da izrazim zadovoljstvo što sam danas mogla da se obratim učenicama i učenicima srednje škole i iskažem podršku devojčicama i svim đacima. Da im govorim o važnosti sprečavanja vršnjačkog i digitalnog nasilja, da predočim značaj aplikacije „Čuvam te“, na čijoj promociji će Vlada raditi još više u narednom periodu” - istakla je Macura.

Dodala je da ohrabruju rezultati Policijske uprave Grada Kragujevca, koji pokazuju da je udeo porodičnog nasilja manji iz godine u godinu i pozvala sve žene da nastave da slučaje nasilja prijavljuju i rešavaju ih u sklopu institucija sistema.

Macura je pozvala predstavnike lokalne samouprave i nevladinog sektora da apliciraju na predstojećim konkursima i tako učestvuju u daljem napretku kada je u pitanju zaštita ženskih ljudksih prava i postizanje pune rodne ravnopravnosti.

Prvi projekat koji će biti raspisan vrlo brzo tiče se oblasti sprečavanja nasilja nad ženama i opredeljena sredstva iznosiće 55 miliona dinara.