7. oktobar 2024 16:51

Vučić: Priština će se služiti trikovima da i dalje zaustavlja srpsku robu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Priština će se služiti trikovima da i dalje zaustavlja srpsku robu

Foto: Tanjug

HAMBURG - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Hamburgu da će Priština i dalje dati sve od sebe da zaustavi srpsku robu, da će se služiti i trikovima, ali je naglasio da će Nemci, koliko ih poznaje, nastaviti da insistiraju na slobodnom protoku robe i usluga.

Vučić je na pitanje novinara da prokomentariše upozorenje Berlina da će Prištini, ako ne odblokira plasman srpske robe na teritoriji AP KiM biti blokiran prijem u EU i današnju odluku Prištine da će srpski proizvodi moći da ulaze na KiM pod određenim uslovima i samo preko Merdara, rekao da je svaki čovek prepoznao namere Prištine, ali da, znajući Nemce, zna da će nastaviti da insistiraju na slobodnom protoku robe i usluga.

"To je važno za srpsku privredu. A da li će oni dati sve od sebe da to zaustave? Pa da", rekao je Vučić dodajući da zna da će Priština sada izmisliti skenere koje će čekati 11 meseci, pa 22 meseca.

Naveo je da će premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno nešto da izmišlja, ali da on ipak zna da, kada se stvari dešavaju po pravilima, Srbija može da ostavaruje svoje interese.

Uskoro ću otići sa Šolcom da vidim kako izgledaju nemački rudnici litijuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će uskoro sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom otići da vidi kako izgledaju rudnici litijuma te zemlje, dodajući da je uveren da će Nemačka obezbediti poziv i predstavncima medija da posete rudnike.

"A on (Šolc) me je obavestio da mu je češki premijer Petr Fijala upravo saopštio da Češka kreće u izgradnju litijumskog rudnika. I oni će krenuti u razgovore, da li od toga da naprave jedan veliki, najveći u Evropi, ili će da prave dva, koja bi bila u prva tri najveća u Evropi", rekao je Vučić novinarima u Hamburgu nakon susreta sa Olafom Šolcom.

Dodao je da će Srbija narednih dana potpisati važan ugovor sa američkom firmom UGTR za izgradnju više od jednog gigavata instalirane snage solarnih parkova, sa, kako je naveo, balansirajućim kapacitetima od 200 do 250 megavata.

"To je za nas strašno važno, jer ne možete bez balansiranja energije da ubacite u mrežu, makar i proizvodili tu energiju, komplikovan je proces", dodao je Vučić. 

Večeras ćemo odlučiti da li idemo na samit u Dubrovnik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će večeras doneti odluku da li će u sredu otići u Dubrovnik na samit lidera Jugoistočne Evrope.

Na pitanje novinara da li će otići na taj samit gde će biti i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, Vučić je rekao da još ne zna i da je za njega bio najvažniji današnji sastanak sa Šolcom.

"Večeras i sutra jutro imamo važan panel na kojem želim mnogo toga da vidim, mnogo toga da naučim. Neke nove ljude iz Afrike da upoznam. Onda letimo za Tivat. U Tivtu imamo sastanak Brdo Brioni, posle toga ću valjda doneti odluku. Večeras ćemo se konsultovati i sa drugim ljudima u Beogradu da vidimo šta je to što je u interesu Srbije da napravimo", rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je dokument koji treba na tom skupu da se usvoji pravljen tako da bi bila jedna zemlja koja mora da kaže da ne može da prihvati, jer se traži uvođenje sankcija Rusiji.

Sa Šolcom srdačan sastanak, razgovor o EU putu Srbije i situaciji na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom imao odličan i srdačan sastanak i da su razgovarali o brojnim temama, evropskom putu Srbije, kao i o situaciji na AP Kosovo i Metohija.

"Razgovarali smo o određenim pitanjima vezanim za Kosovo i Metohiju, izneli smo različite stavove, ali i veliku saglasnost po pitanju brojnih svetskih tema. Istovremeno, naglašena je važnost naše saradnje, zahvalnost našim partnerima za ogroman broj fabrika i investitora koji iz Nemačke zapošljavaju ljude u našoj zemlji i doprinose njenom razvoju. Da nije bilo nemačkih kompanija, teško da bismo došli do ovakvog investicionog rejtinga, na čemu su nam nemački domaćini i kancelar Šolc čestitali", rekao je Vučić.

 Preneo je novinarima da su razgovarali i o tome što je Srbija postala deo inicijative za mineralne sirovine i dodao da Nemci pokušavaju da naprave globalnu alijansu uključujući sve veći broj zemalja.

Razgovor sa Šolcom je okarakterisao kao odličan i dodao da veruje da će Srbija nastaviti veoma dobru saradnju sa Nemačkom.

Održivost je izazov sa kojim se suočavamo svi zajedno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je jutros doputovao na Hamburšku konferenciju o održivosti gde ga je dočekao nemački kancelar Olaf Šolc, izjavio je da "održivost" nije samo reč, već da predstavlja izazov sa kojim se suočavamo svi zajedno.

"Zahvalan ljubaznim domaćinima nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i gradonačelniku Hamburga Peteru Čenčeru na toplom dočeku i srećan što danas predstavljam Srbiju na izuzetno važnom i prestižnom globalnom događaju, Hamburšku konferenciju o održivosti, kao ključnoj platformi za razgovor o najozbiljnijim pitanjima o budućnosti našeg sveta. Održivost nije samo reč - to je izazov sa kojim se suočavamo svi zajedno i verujem da je vreme da preuzmemo odgovornost i da ubrzano počnemo da radimo na rešenjima", napisao je Vučić na svojoj Instagram stranici.

Naveo je da ova konferencija okuplja uticajne globalne lidere, stručnjake i aktiviste iz različitih oblasti, kako bi razmenili ideje i iskustva o održivom razvoju i istražili mogućnosti za unapređenje politika koje će zaštititi našu životnu sredinu, ali i obezbediti ekonomski rast i socijalnu pravdu.

Vučića tokom šetnje u Hamburgu pozdravili prolaznici iz Kine, Severne.Makedonije i Srbije

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošetao je danas ulicama Hamburga, gde učestvuje na Hamburškoj konferenciji o održivosti, a tokom šetnje srdačno su ga pozdravili prolaznici iz Kine, Severne Makedonije i Srbije.

"U pauzi između sastanaka, prošetali smo predivnim ulicama Hamburga koje nam ulepšaše i slučajni prolaznici iz NR Kine, Severne Makedonije i Srbije", napisao je Vučić na svom Instagram nalogu uz video snimak.

Predsednik Vučić u Hamburgu učestvuje na konferenciji o održivosti, a planirano je da se sastane i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

 

Predsednik Vučić stigao na hamburšku konferenciju o održivosti, dočekao ga nemački kancelar Olaf Šolc

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na hamburšku konferenciju o održivosti, na kojoj će se razgovarati o daljoj implementaciji zajedničkih procesa za postizanje ciljeva održivog razvoja UN.

Predsednika Vučića je dočekao nemački kancelar Olaf Šolc.

Konferenciju, koja se održava prvi put, otvoriće Šolc, a na prvom panelu će govoriti i predsednik Svetske banke Adžaj Banga, predsednik Namibije Nangolo Mbumba i premijerka Barbadosa Mia Motlej.

Na skupu učestvuju šefovi država, predstavnici privatnog sektora, akademske zajednice, civilnog društva i međunarodnih organizacija.