29. novembar 2022 16:17

Selaković: Svet nikad više ne sme da dozvoli jačanje ideologije mržnje poput nacizma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Selaković: Svet nikad više ne sme da dozvoli jačanje ideologije mržnje poput nacizma

Foto: MRZS/DUŠAN ŠKONDRIĆ

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković poručio je danas na državnoj ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti povodom 81. godine od bitke na Kadinjači, da svet više nikada ne dozvoli jačanje jedne takve ideologije mržnje kakva je bila nacizam.

Selaković je podsetio da je Drugi svetski rat bio najveći vojni sukob u istoriji čovečanstva i da će pored ogromnih lјudskih žrtava ostati zapamćen i kao prvi i jedini rat u kojem je upotreblјeno nuklearno oružje.

"Užasi toga rata ovekovečeni su u dve reči: holokaust i genocid, one su stalna opomena da svet više nikada ne dozvoli jačanje jedne takve ideologije mržnje kakva je bila nacizam", istakao je ministar.

Naglasio je da je Užice jedan od nezvaničnih gradova heroja Drugog svetskog rata, grad koji je bio sedište prve slobodne teritorije na tlu okupirane Evrope i grada koji je dao velike žrtve za slobodu u borbi protiv fašizma i nacizma.

Govoreći o uspostavlјanju Socijalističke Jugoslavije 29. novembra na Kadinjači, ministar je ukazao da je takva Jugoslavija simbolično rođena na isti dan dve godine kasnije, u Jajcu.

Rekao je da je Novi svet i novi život, najavlјivan u partizanskim koračnicama, nastao iz progonstva, trplјenja, borbe i herojstva, te da je ponikao upravo na Kadinjači.

Selaković je ukazao da na mestu gde su naši sunarodnici dali živote za svoju zemlјu ili viziju neke buduće zemlјe, oni poručili, kao mnogo puta u našoj istoriji, da je samo život u slobodi dostojan živlјenja.

"Kadinjača je bila i ostaće jedan od trajnih simbola našeg nacionalnog karaktera", zaklјučio je ministar.