8. septembar 2023 18:33

Ministar Đerlek otvorio EIP festival u Novom Pazaru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Đerlek otvorio EIP festival u Novom Pazaru

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ

NOVI PAZAR - Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek otvorio je danas EIP festival u Novom Pazaru u organizaciji udruženja ”Menjamo Novi Pazar”.

Tema festivala je zaštita životne sredine sa akcentom na aerozagađenje, jednom od ključnih izazova u ovom gradu, saopštilo je Ministarstvo za ravnomerni regionalni razvoj.

”Životna sredina je tema o kojoj svi treba razgovaramo, pre svega, što se ona ne odnosi isključivo na održivi razvoj, već i javno zdravlje”, rekao je Đerlek.

Istakao je da njegov kabinet sufinansira nabavku katamarana koji će čistiti jezero Gazivode i time doprineti rešavanju ekoloških problema u Novom Pazaru kao i održivom razvoju ovog grada, ali i regiona.

Đerlek je od strane organizatora festivala dobio priznanje za dosadašnju borbu u očuvanju životne sredine.

Otvaranje EIP festivala deo je posete Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Gradu Novom Pazaru, tokom koje je ministar Đerlek prisustvovao sastanku sa predstavnicima Regionalne razvojne agencije Sandžaka – SEDA, posetio kompaniji ”Bronja” kao i CBC projekat ”Zajedničke akcije za bolju negu” u Udruženju za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju ”Tahir Taša Delić”.

Tokom sastanka u Regionalnoj razvojnoj agenciji Sandžaka, Đerlek je istakao značaj regionalnih razvojnih agencija kao jedinog instrumenta države u okviru ravnomernog regionalnog razvoja.

Đerlek je ocenio da će jačanje ljudskih i finansijskih kapaciteta regionalnih razvojnih agencija doprineti krajnjem cilju ravnomernog regionalnog razvoja, a to je smanjenje dispariteta između regiona koji je u ovom trenutku veliki.

Posete kompaniji ”Bronja” iz Novog Pazara, koja se bavi preradom drveta i koja je podržana kroz projekat ”Srbija i EU – oprema za privredu”, kao i CBC projektu ”Zajedničke akcije za bolju negu” – Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju ”Tahir Taša Delić”, bila je prilika da se potvrdi značaj podrške Evropske unije i resornih ministarstava kako domaćim kompanijama tako i izgradnji kapaciteta za zbrinjavanje ugroženih građana.