7. decembar 2023 22:23

Begović: Saradnja nauke i privatnog sektora je ključna za naš opstanak

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Saradnja nauke i privatnog sektora je ključna za naš opstanak

Foto: TANJUG/NITRA/ Zoran Petrović

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jelena Begović, učestvovala je na panelu pod nazivom „Uloga nauke i inovacija u zelenoj agendi s posebnim osvrtom na građevinsku industriju“.

Begović je ukazala na alarmantne trendove u oblasti klimatskih promena, naglašavajući da očekivani ciljevi za kontrolu porasta temperature neće biti postignuti, već će se, nažalost, premašiti pre očekivanog vremenskog okvira.

Ministarka je, govoreći o posledicama ovog trenda, istakla porast nivoa okeana i nedostatak električne energije za 700 miliona ljudi, kao i smanjenje javnog finansiranja obnovljivih izvora energije na globalnom nivou.

Begović je rekla da vreme definitivno nije luksuz koji možemo da priuštimo, a takođe, stalno se vrtimo u tom krugu da se nešto desi, pa onda reagujemo i to definitivno nije dobra formula, saopštilo je Ministarstarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Ono čega treba da budemo svesni je da može da se napravi pomak, može da se napravi razlika, ali ceo proces je vrlo osetljiv, istakla je ona i dodala da su za taj proces ključni obrazovanje, znanje i nauka.

Ministarka je navela da nauka mora da bude otvorenija, mora da bude usmerenija ka ciljevima održivog razvoja, odnosno ka lokalnim i globalnim izazovima sa kojima se svi suočavamo.

Begović je ukazala na značaj Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost kada govorimo o usmerenju nauke i inovacija ka postizanju ciljeva održivog razvoja, ali i podsetila da je ove godine na inicijativu Republike Srbije, usvojen predlog za proglašenje Međunarodne dekade nauke za održivi razvoj u Ujedinjenim nacijama.

Ministarka je rekla da se ove godine Srbija pridružila među 33 zemlje koje su identifikovale ključne oblasti za održivi razvoj u našem kontekstu, a to se čini s ciljem približavanja privatnom sektoru, kako bi se pokazalo koliko je isplativo i primamljivo ulaganje u određene oblasti koje su povezane sa ciljevima održivog razvoja.

U skladu s tim, identifikovano je pet ključnih sektora za Srbiju: ishrana, poljoprivreda, obnovljivi i alternativni izvori energije, tehnologija komunikacija, infrastruktura i zdravstvo, naglasila je Begović.

Ona je dodala da u okviru ovih oblasti, izdvojeno je 13 područja za investicije, kao što su decentralizovana proizvodnja solarne energije, vetroelektrane, tehnologije pametne poljoprivrede, usluge upravljanja otpadom, energetski efikasna stambena infrastruktura, razvoj biotehnologije i mnoge druge.

Ključna poruka jeste ulaganje u nauku, znanje i obrazovanje, a sa druge strane i mnogo jače uključivanje privatnog sektora od kog se očekuje mnogo više istraživanja, mnogo više razvoja i ulaganja u ove jako bitne oblasti koje smo definisali jer one direktno određuju naš opstanak, poručila je Begović.

Panel je okupio eminentne stručnjake iz različitih oblasti, a među njima su bili izvršna direktorka Saveta zelene gradnje Srbije Dragana Korica, docent doktor sa Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Nenad Fric, regionalni direktor CRH Zapadni Balkan Rade Bučevac, Nikola Malbaša direktor Jadrana doo, v.d. direktora JP Pošta Srbije Zoran Đorđević i predstavnik kompanije CRBC Aleksandar Vojvodić.