25. januar 2024 17:11

Đukić Dejanović: Na Svetosavskoj akademiji posvetićemo pažnju najvrednijem, a to su deca

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đukić Dejanović: Na Svetosavskoj akademiji posvetićemo pažnju najvrednijem, a to su deca

Foto: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila je danas da će Svetosavska akademija biti prilika da obrazovni sistem pokaže da ima nešto što je najvrednije, a to su deca.

Takođe, kako je rekla ministarka za Tanjug, na Svečanoj akademiji deo programa biće posvećen i nevino stradaloj deci u majskim tragedijama.

Svetosavska akademija i dodela Svetosavskih priznanja pojedincima i institucijama biće organizovana u subotu 27. januara od 20 časova u MTS dvorani, rekla je ministarka.

"Ono što je posebno važno, to je da je čitava akademija vezana za dečije talente i hteli smo da deca i studenti pošalju poruku građanima Srbije, a to je da obrazovni sistem ima nešto što je najvrednije, a to je mlade za budućnost. Mislim da će ova Svetosavska akademija biti prilika da obeležimo i tugu koju smo imali, ali i da pokažemo koliko talenta, radosti i budućnosti stoji pred nama i koliko nam je Svetosavlje zapravo pravi put", istakla je ministarka.

Moto ove Akademije biće upravo u stilu Svetosavlja, naglasila je ona.

"Naš najveći školski praznik jeste Sveti Sava. U prilici smo uvek da se prisetimo našeg prvog prosvetitelja, osnivača naše crkve, našeg prvog arhiepiskopa, koji je zapravo dao put kojim će ići prosveta i obrazovanje do današnjeg dana, i kako da budemo na tom putu i da ne skrećemo sa njega", rekla je ministarka.

Ministarka je uputila i čestitku povodom obeležavanja školske slave.

"Želela bih ovom prilikom da pretpraznične dane, jer je za nas zaista i najveći praznik. Čestitam svim školama, svim nastavnicima, svim učenicima, svim roditeljima koji šalju svoju decu u školu, taj veliki praznik", rekla je Đukić Dejanović.

Istakla je da je ono što je važno naglasiti da će najveće učešće u programu Akademije imati učenici i studenti, jer kako je navela ministarka, smatra da je otkrivanje talenta jedna od poruka koju treba svima pokazati, kao i da te talente nastavnici i roditelji zajedno razvijaju.

Kako je istakla voditelji programa biće srednjoškolci, a student Fakulteta primenjenih umetnosti Matija Simović je osmislio kompletan izgled programa koji je inspirisan ulturološkim blagom, običajima i tradicijom koju Srbija ima.

"Hor će biti sve vreme na sceni, to jest talentovana deca iz muzičke škole iz Ćuprije. Dramska grupa učenika Radio Beograda imaće specijalan program prilagođen Akademiji. Himnu će otpevati Nemanja Crnatović. Nama će u goste doći hor Čarolija. Tom prilikom ćemo imati i jednu divnu pesmu koju će hor crkve Sveta Petka izvesti, a to je Mi smo Deca Neba", rekla je ona.

Ona je istakla da će na Akademiji biti i program koji je posvećen majskoj tragediji.

"Imaćemo sećanje na decu koje više nema, i kroz program drame koji će biti u jednom segmentu i kroz kompoziciju koju ćemo čuti, a koja je iz pera umetničkog dara malog Andrije Čikića", rekla je ona.

Takođe, kako je rekla ministarka, biće prikazan rad umetničkih škola, kroz likovna ostvarenja, a Hor Mokranjac imaće svoj etno program.

Dodala je da će biti prikazani i odevni tradicionalni predmeti koji će moći da se vide u holu same dvorane.

Što se tiče nagrada, kako objašnjava ministarka, pristigao je ogroman broj predloga - više od 200 predloga za pojedince i institucije.

"Žiri se opredelio za 32 pojedinaca i institucije koje su u ovoj školskoj godini dale doprinos vaspitanju i obrazovanju našeg sistema. Dakle, oni koji su svojim aktivnostima radili na unapređenju svih segmenata obrazovanja i vaspitanja i koji su kroz alate umetnosti i nauke zapravo ostvarili sve što je važno za obrazovani sistem", dodala je ona.

Ona je čestitala svim predloženim kandidatima, ali i dobitnicima i zahvalila žiriju na ozbiljnom radu.