8. maj 2024 12:46

Ljubodrag Savić: Važna spoljonpolitička dimenzija Sijeve posete u vreme pritisaka na Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ljubodrag Savić: Važna spoljonpolitička dimenzija Sijeve posete u vreme pritisaka na Srbiju

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je danas da poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, pored važne ekonomske dimenzije, po njegovom mišljenju ima jednu još važniju spoljnopolitičku dimenziju, jer kineski predsednik dolazi u Srbiju u trenucima pritisaka na Srbiju.

"Mislim da postoji nešto što je još važnije u ovom trenutku od ekonomije. Mi se nalazimo već nekoliko godina u jednoj vrlo teškoj situaciji, nama sa svih strana spočitavaju. Za sve smo crna ovca. Sada trpimo dve vrste pritiska, vezano za Kosovo, vezano za Srebrenicu. I sad zamislite kada nam dođe jedan od najmoćnijih ljudi sveta u tom trenutku. On je došao i zbog sebe, ali je došao i zbog nas. Možda se to poklopilo slučajno, možda nije. Ali za mene je to u ovom trenutku simbolički posmatrano", izjavio je Savić za Tanjug.

Govoreći o odnosima dve zemlje, Savić je podsetio na dva primera saradnje, Železaru Smederevo (HBIS) i RTB Bor (Ziđin) i da je preuzimanje tih kompanija od strane kineskih firmi spasilo preduzeća, pa su tako postale primer dobrog poslovanja.

Savić je podsetio da su Kinezi došli u RTB Bor i da su od jedne ruinirane kompanije napravili ozbiljnu firmu, kao i da su preuzeli smederevsku železaru u jednom jako teškom trenutku za tu kompaniju.

Smatra da je Srbija uhvatila dobar pravac u odnosima sa Kinom i da je napravljen Sporazum o slobodnoj trgovini ogroman potencijal, ali i domaći zadatak za celu Vladu i PKS, kako bi ga što bolje sproveli, jer kako kaže, nije lako pojaviti se na velikom tržištu.

Kada je reč o različitim pristupima ulaganja u Srbiju, Savić ističe da EU, kada nudi pomoć traži uslove, koji su po njegovim rečima često nemogući, dok Kina to ne traži.

Naveo je da će sporazum sa Kinezima biti važan i za druge investitore,a govoreći o važnosti infrastrukture za privredu, Savić ocenjuje da se Srbija danas nalazi u poziciji da pravi ključnu infrastrukturu, što je važno za investicije.