12. jun 2024 15:57

Delegacija Srbije napustila konferenciju U Sarajevu zbog provokacija hrvatskog predstavnika

Izvor: TANJUG

podeli vest

Delegacija Srbije napustila konferenciju U Sarajevu zbog provokacija hrvatskog predstavnika

Foto: Shutterstock.com/DexonDee, ilustracija

SARAJEVO, 12. juna (Tanjug) - Delagacija Srbije i zamenik predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević napustili su danas godišnji sastanak predstavnika komisija za odbranu i bezbednost parlamenata Jugoistočne Evrope nakon što je poslanik hrvatskog Sabora, govoreći o Savetu Evrope, rekla da će Priština biti primljena u Savet Evrope što je bila direktna provokacija upućena delegaciji Srbije.

Prema pisanju agencije Srna prethodno je priređena još jedna provokacija kada je predstavnicima privremenih institucija samoproglašenog Kosova neovlašćeno dozvoljeno obraćanje o temi bezbednost iako prema Rezoluciji 1244 nemaju pravo da imaju bilo kakav odbrambeeni sektor niti da o tome govore.

Delegacija Srbije uložila je prigovor, što je podržao i Kovačević u ime Republike Srpske, nakon čega je ta sesija prekinuta i zasedanje je nastavljeno o drugoj temi.

Dvodnevni sastanak predstavnika komisija za odbranu i bezbednost parlamenata Jugoistočne Evrope koji organizuje Zajednička komisija za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH, Regionalni centar za bezbednosnu saradnju i Misija OEBS-a u BiH uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga počeo je danas u Sarajevu.

Direktor Regionalnog centra za bezbednosnu saradnju "Ravijak" Konstantin Mihail Georgijev rekao je da će na skupu biti reči o praksi koju imaju zajedničke komisije za odbranu i bezbednost, o ulozi parlamenata u tom procesu,kao i o parlamantarnom nadzoru nad radom vojnih struktura.