12. jul 2024 17:13

Vučević organizovao prijem za učenike dobitnike medalja na međunarodnim takmičenjima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević organizovao prijem za učenike dobitnike medalja na međunarodnim takmičenjima

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević organizovo je danas prijem za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim takmičenjima, a povodom odlaska na predstojeće olimpijade iz matematike, fizike i hemije i poručio da je Srbija ponosna na svoje mlade talente, kao i da nema uspeha bez podrške porodice.

Učenicima, koji su obučeni u majice sa oznakom Srbije, Vučević je čestitao na svim uspesima i poručio da su ostvarili fenomenalne rezultate.

"Želimo da vas ohrabrimo i da vam poželimo sreću na svim takmičenjima koji vas čekaju u Evropskim i međunarodnim svetskim olimpijadama - u fizici, hemiji i matematici, u Azerbejdžanu, u Iranu, Saudijskoj Arabiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je on.

Vučević im je poželeo uspeh u daljem radu, školovanju, odrastanju i druženju. 

"Profesorima želim da imaju dobre uslove za rad, da im se popravio materijalni položaj, da se rešavaju oni infrastrukturni zadaci i očekivanja koje treba da budu urađeno", kazao je on i dodao da su na tu temu već i razgovarali sa direktorkom Matematičke gimnazije.

Prema njegovim rečima, nema uspeha bez podrške porodice i poručio učenicima da je ona kamen temeljac koji su potom dalje nadogradili njihovi profesori i učitelji sa kojima rade i uče. 

Vučevič je rekao da mu je drago što učenici idu uniformisani na put.

"Andrej Drobnjaković mi je rekao da učenici, đaci, timovi, profesori iz drugih država dolaze obučeni sa obeležjima svoje države. Mislim da mi ne treba se stidimo ni svoje države, ni svoje zastave, grba ili svog pisma. I verujem da ćete na najbolji način pronositi slavu i obaveze, ali svakako i vas lično, vaše škole i vaših profesora", rekao je on.

Vučević je na kraju poručio da gde god dalje studirali ili se usavršavali, da se vrate u Srbiju.

"To će biti zlatna medalja za Srbiju, najveća. Za vaš ostanak u Srbiji. Sve ostalo je mnogo bitno, ali ovo je ubedljivo najvažnije", zaključio je Vučević.

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić rekla je da je život posvetila tome da radi sa najtalentovanijom decom za prirodne nauke u Srbiji.

"Uspeh koji vas je doveo do toga da predstavljate svoju zemlju na najprestižnijim takmičenjima je naravno vaš uspeh", rekla je ona i dodala da je to i uspeh u kome veliki udeo imaju njihovi roditelji, nastavnici, kao i obrazovni sistem Srbije koji je radio sa njima.

Katić je istakla da učenici treba da budu ponosni što predstavlju Srbiju na najprestižnijim svetskim takmičenjima širom sveta. 

"Uspeh koji ste postigli u ovoj godini je impresivan, ali pred vama su novi izazovi. Nadam se i da ćete nas do kraja ove godine obradovati sa mnoštvom medalja sa najprestižnijih takmičenja", poručila je ona.

Ona je učenicima poželela da nastave da razvijaju svoj talenat i da budu vredni kao i do sada.

Učenik Matematičke gimnazije Andrej Drobnjaković, koji je na međunarodnoj "Stemko" Olimpijadi u Singapuru proglašen apsolutnim pobednikom takmičenja i Srbiji doneo pet zlatnih medalja, rekao je da učenicima ova takmičenja mnogo znače i da su ona prilika da iskažu ljubav prema nauci takmičeći se protiv najboljih iz celog sveta.

Prema njegovim rečima, učenici duguju zahvalnost porodici, prijateljima, profesorima, školama, ali i državi što je uvek bila uz njih i što je prepoznala njihov rad i talent. 

"S toga zahvalio bih se predsedniku vlade što je i danas prepoznao važnost naših uspeha, kako do sadašnjih, tako i budućih. Ovaj događaj je podrška za sve buduće takmičare na Međunarodnim olimpijadama i podrška nauci i obrazovanju", dodao je on.

Drobnjaković je dodao da je svako od njih sanjao da jednoga dana Srbiju predstavlja na najbolji mogući način i dodao da iz tog razloga svakome od njih jeste cilj da svojim znanjem doprinese nauci i našoj državi kako bi joj se, kako je rekao, odužili za sve što im je pružila. 

On je za Tanjug rekao da je ponosan što je član tima, kao i da se nada da ću opravdati poverenje koje mu je povereno.

Učenik Stefan Šebez kazao je da ove godine učestvuje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, kao i prošle godine kada je osvojio bronzanu medalju.

"Ove godine voleo bih da osvojim srebrnu medalju. Putujemo u Ujedinjeno Kraljevstvo od 14. do 22. jula na takmičenje", napomenuo je Šebez.

Filip Golubović iz Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša prošao je na Međunarodnom takmičenju iz fizike koje se održava u Iranu od 21. do 29. jula.

On ide i na Evropsku olimpijadu iz fizike u Gruziji koja se održava od 15. do 19. jula.

"Imam velika očekivanja, svaki dan vežbam, tako da se nadam za najboljem", istakao je Golubović.

Prijemu su prisustvovali i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, vođe timova i učenici.