4. maj 2024 21:11

Mičigen: Propalestinski studenti prekinuli ceremoniju dodele diploma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mičigen: Propalestinski studenti prekinuli ceremoniju dodele diploma

Foto: Detroit News via AP/Katy Kildee

LENSING, SAD - Grupa propalestinskih studenata prekinula je ceremoniju dodele diploma univerziteta u američkoj saveznoj državi Mičigen, zahtevajući da ta institucija povuče investicije iz kompanija koje podržavaju izraelske akcije u Pojasu Gaze.

Desetine studenata je na stadionu gde je organizovana dodale diploma nosila crno-bele kafije i maturantske kape, držeći palestinske zastave i uzvikujući ''Ne možete se sakriti. Vi finansirate genocid'', prenosi Njujork tajms.

Avion sa porukom ''Dezinvestirajte odmah! Sloboda Palestini!" je kružio oko stadiona, dok je drugi avion sa transparentom nosio drugačiju poruku - ''Mi stojimo uz Izrael. Jevrejski životi su važni”.

Neki posetioci koji su sedeli u privatnim ložama okačili su izraelske zastave sa svojih sedišta, dok je univerzitetska policija sprečavala demonstrante da se približe bini i gurala ih prema zadnjem delu stadiona.

Najmanje dva univerziteta u SAD do sada su promenila program ceremonija dodela diploma suočeni sa proalestinskim protestima koji se šire američkim studentskim kampusima.

Univerzitet u Vermontu saopštio je u petak da Linda Tomas-Grinfild, američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, neće održati uvodno obraćanje kasnije ovog meseca.

Univerzitet Južne Kalifornije otkazao je govor studenta generacije, kao i nastupe poznatih govornika.

Ceremonije diplomiranja biće održane na koledžima i univerzitetima u SAD ovoga vikenda nakon višenedeljnih protesta u kojima je više od 2.100 ljudi uhapšeno u oko 40 kampusa u najmanje 25 američkih saveznih država.