2. septembar 2024 20:28

Vučević: Svi mogu da dođu u Srbiju, osim onih koji su na poternicama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Svi mogu da dođu u Srbiju, osim onih koji su na poternicama

Foto: TANJUG/BSF/TADEJ KREFT

BLED - Premijer Miloš Vučević izjavio je danas na Bledu, gde je učestvovao u radu 19. Strateškog foruma, da svi mogu da dođu u Srbiju, osim onih koji su na poternicama Interpola i drugih država.

"Danas sam prvi put upoznao gospodina (premijera Hrvatske Andreja) Plenkovića, ja sam skoro postao premijer Srbije. Naravno, biće prilike da razgovaramo. Svi mogu da dođu u Srbiju, osim onih koji su na poternicama Interpola i drugih država", rekao je Vučević u izjavi za hrvatske novinare.

Na pitanje u vezi s nedavno uhapšenom osobom za koju se sumnja da je hrvatski špijun, Vučević je rekao da je ta osoba srpskog porekla, da ne zna da li ima hrvatsko državljanstvo i da se s njom postupa u skladu sa zakonom.

Bezbednosno-informativna agencija je 26. avgusta, u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima, na području grada Beograda sprovela kontraobaveštajnu operaciju hapšenja hrvatskog špijuna a ta akcija je, prema pisanju Novosti, rezultat višemesečnog operativnog rada BIA i nastavak suzbijanja špijunskog i destruktivno-subverzivnog delovanja hrvatske obaveštajno-bezbednosne službe SOA.

U izjavi za hrvatske medije, srpski premijer se danas osvrnuo i na panel na kome je učestvovao na 19. Bledskom strateškom forumu.

"Srbija ne veruje u politiku sankcija, to sam izneo i na panelu. Gospodin Plenković je dao primer kako smo mi bili izloženi sankcijama i kako je to doprinelo promeni režima u Srbiji. I opet smo morali da se vratimo u devedesete godine, kako Srbija i Hrvatska raspravljaju ko je kriv ili nije kriv, ko je više ili manje odgovoran. A došli smo da pričamo o paralelnim realnostima. Više sam očekivao da ćemo pričati o Evropi i Balkanu, a ne o Ukrajini i Bliskom istoku", rekao je Vučević.

On je dodao da naša odluka ostaje da ne uvodimo sankcije.

"Кao predsednik Vlade prisustvovao sam većem delu Makronovog boravka u Srbiji. Postignuto je i potpisano mnogo sporazuma, a mnogo toga je otvoreno i za naredni period. Mislim da je bila sjajna poseta Šolca, kao i predsednika Sija. To je politika koju će Srbija voditi dokle god je u procesu pridruživanja, a kada budemo u procesu ili dobiti članstvo onda ćemo spoljnu politiku Srbije uskladiti s evropskom", poručio je premijer.