5. septembar 2023 22:02

Nebenzja: Zapadni izaslanici ignorišu interese zemalja o kojima razgovaraju u Savetu bezbednosti UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebenzja: Zapadni izaslanici ignorišu interese zemalja o kojima razgovaraju u Savetu bezbednosti UN

Foto: shutterstock.com/Drop of Light, arhiva

NJUJORK - Zapadni izaslanici u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija imaju tendenciju da ignorišu interese zemalja koje su u fokusu diskusije, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

„Savet ponovo uočava uporne pokušaje proširenja ograničenja protiv Centralnoafričke Republike i Malija, isključivo u cilju održavanja spoljnog pritiska na njih. Suvereno mišljenje ovih zemalja koje su na dnevnom redu Saveta bezbednosti i koje su uspele da ostvare značajan uspeh u pogledu stabilizacije situacije na njihovoj teritoriji, demonstrativno je ignorisan, kao i njihova legitimna zabrinutost“, rekao je on, prenosi TASS.

Nebenzja je dodao da se Savet bezbednosti UN udaljava od njegove uloge mesta za konstruktivnu diskusiju i pregovore.

„Umesto da pokušavaju da pronađu rešenja za teške probleme, za šta je potrebno vreme i spremnost na kompromis, zapadne zemlje se često odlučuju za lakši put, provocirajući korišćenje prava veta ili uzdržavanja“, rekao je on.

Kako je dodao ruski diplomata, noviji primer je situacija oko sankcija Maliju, kada su uporni pozivi onima koji su inicirali nacrt, da pokažu konstruktivan pristup i pokažu mudrost, jednostavno ignorisani.

Nebenzja je ocenio da navodni "kolosalni napori" da bi se postigao dogovor o rezoluciji o Maliju, nisu bili ništa drugo "do potpuno zanemarivanje zabrinutosti ove zemlje."

''Odaću vam malu tajnu. Jedna od stalnih članica Saveta je nešto rekla na konsultacijama iza zatvorenih vrata: Mi smo Savet bezbednosti i radimo šta hoćemo, a ne kako želi zemlja o kojoj razgovaramo. Nije li ovo manifestacija neokolonijalnih pristupa", poručio je Nebenzja.