18. septembar 2023 18:26

Italija: Vlada usvaja nove mere za suzbijanje migracija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Italija: Vlada usvaja nove mere za suzbijanje migracija

Foto: LaPresse via AP/Cecilia Fabiano

RIM - Italijanska vlada usvojila je danas mere za smanjenje priliva migranata, koje uključuju produženje trajanja njihovog pritvora i obezbeđivanje da što veći broj njih bude vraćen u matične zemlje, ukoliko nemaju zakonsko pravo da ostanu, rekli su vladini zvaničnici.

Taj potez usledio je nakon što je oko 11.600 migranata stiglo na južno italijansko ostrvo Lampeduza prošle sedmice.

Meloni je rekla na početku sednice vlade da migranti koji čekaju repatrijaciju treba da budu prvo u pritvoru šest meseci sa mogućnošću produženja do 18 meseci, dok su do sada u pritvoru provodili tri meseca.

Vladini izvori rekli su da je kabinet odobrio donošenje te mere, kao i formiranje više pritvornih centara u udaljenim oblastima. Meloni je istakla da Italija treba da poveća kapacitet takvih objekata, preneo je Rojters.

Prema italijanskim zakonima, migranti koji se suočavaju sa repatrijacijom mogu biti pritvoreni, ukoliko ne mogu odmah da budu proterani.

Zvaničnici kažu da većina migranata dolazi u Italiju iz ekonomskih razloga i da zbog toga ne ispunjava uslove za azil.

Prema podacima italijanske vlade, u Italiju je od početka godine do sada stiglo gotovo 130.000 migranata, što je gotovo duplo više nego u istom periodu prošle godine.

Migranti su uglavnom dolazili iz Gvineje, Obale Slonovače, Tunisa, Egipta, Burkine Faso, Bangladeša i Pakistana.

Najnoviji potez vlade da zaustavi priliv migranata osudile su opozicija i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Meloni je u nedelju posetila Lampeduzu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja je obećala donošenje akcionog plana EU od 10 tačaka za smanjenje priliva migranata.