6. novembar 2023 12:11

Marin Le Pen nastoji da udalji svoju stranku od antisemitske prošlosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marin Le Pen nastoji da udalji svoju stranku od antisemitske prošlosti

Foto: LaPresse via AP/Claudio Furlan

PARIZ - Podrška francuske liderke krajnje desnice Marin Le Pen Izraelu posle napada Hamasa, predstavlja deo dugotrajne težnje da se njena partija Nacionalno okupljanje udalji od antisemitske prošlosti pre nego što se kandiduje za predsednika za izbore 2027. godine, piše "Gardijan".

Nacionalno okupljanje, koje je najveća opoziciona partija u francuskom parlamentu, snažno podržava pravo Izraela da se brani od napada Hamasa 7. oktobra i bombardovanja Gaze koje je usledilo.

U govoru u parlamentu u kojem je osudila napad Hamasa na Izrael, Le Pen je dočekana aplauzom parlamentaraca centra i desnice.

Dok se sprema da se 2027. godine četvrti put kandiduje za predsednika, njena stranka obećava da će zaštititi francuske Jevreje od islamizma.

Nekoliko poslanika iz Nacionalnog okupljanja prisustvovalo je maršu u Parizu u oktobru, koji su predvodile jevrejske grupe u znak podrške Izraelu, što je bila radikalna promena u odnosu na prethodne godine.

Francuska je veoma osetljiva na bliskoistočni sukob, jer ima najveću i jevrejsku i muslimansku zajednicu u Evropi.

Le Pen je 2015. godine izbacila svoga oca Žan-Mari Le Pena, osnivača stranke, nakon što je ponovio komentare o omalovažavanju holokausta.

Ona je kasnije promenila naziv stranke iz Nacionalni front u Nacionalno okupljanje.

Nacionalni front je na svom početku bio ekstremno desničarska partija, koja je u svojim redovima imala ljude koji su bili neonacisti i antisemiti.