26. novembar 2023 11:01

Šefovi diplomatija Kine, Japana i Južne Koreje o jačanju trilateralne saradnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Šefovi diplomatija Kine, Japana i Južne Koreje o jačanju trilateralne saradnje

Foto: AP Photo, Pool/Ahn Young-joon

BUSAN - Ministri spoljnih poslova Kine, Japana i Južne Koreje sastali su se danas u lučkom gradu Busanu u nastojanju da ponovo pokrenu saradnju i pripreme samit lidera tri zemlje.

Peking, Seul i Tokio dogovorili su se o godišnjim samitima od 2008. godine za jačanje diplomatske i ekonomske razmene, ali je pandemija korone poremetila taj plan, a tri lidera su se poslednji put sastala 2019.godine.

Zvaničnici tri zemlje dogovorili su se u septembru da organizuju trilateralni samit u "najranije pogodno vreme".

Južnokorejski ministar inostranih poslova Park Jin rekao je na sastanku da se nada da će se danas održati temeljne diskusije o pitanju Severne Koreje, klimatskim promenama i trgovini i ekonomiji, preneo je Rojters.

"Južna Koreja, Japan i Kina imaju potencijal za ogromnu saradnju. Naše tri zemlje su susedi koji se ne mogu razdvojiti", rekao je Park.

Važno je, kako je istakao, institucionalizovati tu trilateralnu saradnju kako bi ona postala stabilna i održiva.

On se danas odvojeno sastao sa kolegama, japanskom šeficom diplomatije Joko Kamikavom i kineskim ministrom inostranih poslova Vang Jiem.

Park i Kamikava su osudili lansiranje severnokorejskog vojnog satelita u orbitu ove sedmice, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kamikava se sastala sa Vangom u subotu i izrazila nadu da će uskoro biti pokrenut bezbednosni dijalog između Tokija i Pekinga.