14. decembar 2023 19:58

Plenković: Odluka Evropskog saveta o BiH ohrabrujuća, najviše što se moglo učiniti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plenković: Odluka Evropskog saveta o BiH ohrabrujuća, najviše što se moglo učiniti

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je večeras da je ključno to što je Evropski savet odlučio da pregovori sa BiH budu otvoreni kada ta zemlja ispuni sve kriterijume i ocenio da je to sjajan podsticaj za Savet ministara BiH i ohrabrujuća odluka.

Plenković je novinarima potvrdio i da je mađarski premijer Viktor Orban izašao iz sale kada se donosila odluka o proširenju, a na pitanje da li je bio uzdržan, rekao je: "Ne, nije ga bilo".

On je, kada je reč o BiH, rekao da je "ovaj put pozvana Evropska komisija da pripremi svoje izveštaje o napretku u martu sa ciljem donošenja formalne odluke" i ocenio da je to najviše što se moglo danas učiniti, naglasivši da se Hrvatska celo popodne borila za što bolji zaključak o BIH.

Smatra i da je to sjajan podsticaj za Savet ministara BiH, predsedavajuću Saveta ministara BiH Borjanu Krišto.

"Ovo je jedna vrlo, vrlo dobra i ohrabrujuča odluka za nama jako važnu susednu i prijateljsku BiH", rekao je Plenković

Dodao je da je tokom današnjeg samita raspravljeno o dve teme, a to su višegodišnji finansijski okvir i njegova revizija i ocenio da se polako približavaju stavovi koji će na kraju potvrditi ono što je osnovni cilj, a to je, finansijska sredstva za podršku Ukrajini i dodatna sredstva za borbu protiv nezakonitih migracija, kao i za sredstva za podršku državama jugoistoka Europe, i ona koja se odnose na stratešku autonomija evropske privrede.