25. april 2024 21:42

Zelenski zahvalio Majku Džonsonu i Čaku Šumeru za pomoć oko usvajanja pomoći SAD

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski zahvalio Majku Džonsonu i Čaku Šumeru za pomoć oko usvajanja pomoći SAD

Foto: Shutterstock.com/Dmytro Larin

KIJEV - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je danas zahvalnost na američkom zakonu o pomoći Ukrajini tokom razgovora sa predsednikom Predstavničkog doma SAD Majkom Džonsonom i liderom većine u Senatu Čakom Šumerom.

Zelenski je na platformi X (Tviter) napisao da je zahvalio Džonsonu, koji je blokirao glasanje o zakonu, "za njegovo vođstvo koje je obezbedilo istinsku dvopartijsku podršku pomoći za Ukrajinu", preneo je Rojters.

On se u razgovoru sa Šumerom zahvalio za nepokolebljivu podršku Demokratske stranke.

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je juče zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vredan 95 milijardi dolara, potvrdila je Bela kuća, navodeći da Bajdenov potpis označava "kraj duge i bolne borbe sa republikancima u Kongresu oko preko potrebne pomoći Ukrajini".

Bajden je rekao da će slanje prvog paketa vojne pomoći početi za nekoliko sati, a očekuje se da će u Ukrajinu biti poslati PVO sisitemi, artiljerijske granate, oklopna vozila i drugo oružje.

Ukrajina će raditi sa bilo kojim predsednikom SAD

Volodimir Zelenski izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države ostaju strateški partner i da će Ukrajina raditi sa svakim predsednikom koga izabere američki narod.

"Nadam se da Tramp neće biti protiv Ukrajine. Naravno, pogledi na neke detalje mogu se razlikovati, ali ako se deli opšti stav i zajedničke vrednosti, možemo da sarađujemo", rekao je Zelenski  u intervjuu za Foks njuz, odgovarajući na pitanje o daljoj saradnji u slučaju da Donald Tramp bude izabran za sledećeg predsednika SAD.

On je napomenuo da je izbor novog predsednika SAD odluka Amerikanaca.

„Naravno, u svakom slučaju treba shvatiti da je to odluka Amerikanaca. I radićemo sa bilo kojim predsednikom koga oni izaberu. I, naravno, radićemo sa SAD u svakom slučaju, jer su to naš strateški partner i lider u celom svetu“, rekao je predsednik Ukrajine.

Prema njegovim rečima, Ukrajini su potrebne nove tehnologije, „pravi obim PVO i realan broj aviona“. 

"Videli smo pravi efekat kada su se svi saveznici ujedinili i branili narod Izraela posle velikog masovnog raketnog napada Irana. I zato, mislim, ako želimo da budemo pravi saveznici – Ukrajina i zapadne zemlje – isto treba da uradimo na našoj teritoriji: zaštitite nas, dajte nam ovaj vazdušni štit, zaštitite naš narod", poručio je Zelenski i dodao da nije pitanje "zašto", već "kada".

On je takođe naglasio da je za stvarnu geopolotičku bezbednost u Evropi, ne samo u Evropskoj uniji, neophodno potisnuti ruske trupe nazad na njenu teritoriju. 

"Neophodno je shvatiti da ako ne zaustavimo Rusiju, sve će nas pobiti", upozorio je predsednik Ukrajine.