25. april 2024 23:50

Mediji: Fatah okrivio Hamas za povratak izraelskih snaga u Pojas Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mediji: Fatah okrivio Hamas za povratak izraelskih snaga u Pojas Gaze

Foto: AP Photo, File/Mohammed Dahman

GAZA - Palestinska grupa Fatah optužila je danas vođstvo Hamasa da vodi politiku koja je vratila Izraelu kontrolu nad Pojasom Gaze, javila je egipatska televizija Al-Kahera el-Ehbarija.

''Pojas Gaze se vratio pod kontrolu Izraela zbog politike Hamasa. To je razlog iz kojeg smo prinuđeni da učestvujemo u pregovorima sa Izraelom da se njegove trupe povuku iz enklave'', navodi se u saopštenju Fataha.

Iz Fataha je rečeno da Hamas trenutno nastoji da postane deo Palestinske oslobodilačke organizacije, ali to čini ''samo da bi se sačuvao i preživeo“, prenosi TASS.

Kako navodi ruska agencija, postoje velike razlike između Fataha, čije je sedište na Zapadnoj obali i Hamasa, koji kontroliše Pojas Gaze, a koje nisu rešene uprkos brojnim sastancima predstavnika različitih palestinskih frakcija.

Poslednji takvi razgovori održani su u Moskvi 1. marta i strane su tada proglasile jedinstvo u suprotstavljanju agresiji u Gazi.

Hamas je 15. marta ipak kritikovao odluku palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da formira novu vladu tehnokrata, a kao odgovor Fatah je uputio kritike Hamasu zbog napada na Izrael 7. oktobra, rekavši da nije koordinisan sa drugim grupama i da je samo pogoršao situaciju za palestinski narod.