21. maj 2024 16:24

SAD: Policija rasturila kamp propalestinskih demonstranata na Univerzitetu Mičigen

Izvor: TANJUG

podeli vest

SAD: Policija rasturila kamp propalestinskih demonstranata na Univerzitetu Mičigen

Foto: AP Photo/Mike Householder

EN ARBOR - Američka policija danas je rasturila kamp propalestinskih demonstranata u kampusu Univerziteta Mičigen, manje od sedam dana nakon što su se demonstranti pojavili pred kućom zvaničnice uprave univerziteta i stavili lažne vreće za leševe na njen travnjak, preneli su američki mediji.

Na video snimku koji su na internetu postavile TV stanice iz Detroita, vidi se kako policija udaljava ljude iz kampa na Dijagu, uobičajenom mestu za proteste u univezitetskom kampusu, prenosi AP i podseća da je taj kamp postavljen krajem aprila pred kraj školske godine.

Predsednik Univeziteta Mičigen Santa Ono je saopštio da je kamp "postao bezbednosna pretnja, da je povećao potrošnju električne energije i da ugožava opštu sigurnost paljenjem vatre".

"Nakon inspekcije vatrogasne službe organizatori su odbili da ispune bezbednosne zahteve. Nepoštovanje bezbednosnih direktiva samo je poslednji u nizu zabrinjavajućih događaja", poručio je Ono.

Demonstranti su zahtevali da Univezitet Mičigen prestane da ulaže u kompanije koje su povezane sa Izraelom, ali Univerzitet insistira da nema direktnih investicija i da je manje od 15 miliona dolara plasirano u fondove koji bi mogli uključivati kompanije u Izraelu, što je manje od 0,1 odsto ukupnih izdvajanja.

"Nema više o čemu da se priča. To pitanje je rešeno", rekla je prošle nedelje Sara Habard, predsednica Regentskog odbora, osmočlanog tela koje upravlja Univezitetom Mičigen nakon što se prošle nedelje u zoru grupa od 30 demonstranata pojavila ispred njene kuće i pobacala lažne vreće za leševe na njen travnjak udarajući u bubanj i skandirajući parole.

Maskirani demonstranti takođe su ostavljali slične poruke i ispred kuća drugih članova Regentskog odbora.