27. jun 2024 14:15

Tusk: Stav grupacija o vodećim funkcijama u EU kako bismo olakšali proces

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tusk: Stav grupacija o vodećim funkcijama u EU kako bismo olakšali proces

Foto: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

BRISEL - Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da su tri grupacije u Evropskom parlamentu pripremile zajedniči stav o raspodeli vodećih funkcija u EU kako bi olakšali taj proces i poručio da "nema odluke bez italijanske premijerke Đorđe Meloni".

Po dolasku na samit lidera EU, Tusk, koji je bio jedan od pregovarača EPP, na pitanje da li je razgovarao sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni o najvišim funkcijama u EU, rekao je da nije još, ali da se nada da će danas imati priliku za to u okviru samita.

"Ali jedna stvar mora biti jasna. Niko ne poštuje premijerku Đorđu Meloni i Italiju više od mene", naglasio je Tusk.

On je dodao da je jedina namera i jedini razlog zašto je pripremljen ovaj zajednički stav "da se olakša ovaj proces".

"Nema Evrope bez Italije i nema odluke bez premijerke Meloni. To je očigledno", poručio je Tusk.

Tusk je ocenio da je "taktika naoružavanja ilegalne migracije" Rusije i Belorusije veći problem za EU.

Uoči samita lidera EU, pregovarači iz tri političke grupacije u EP - Evropske narodne partije (EPP), socijaldemokrata i liberala, dogovorili su se da aktuelna predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bude predložena za novi mandat, da bivši portugalski premijer Antonio Košta bude novi predsednik Evropskog saveta, a estonska premijerka Kaja Kalas nova šefica diplomatije EU.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni, čija je politička grupacija Evropski konzervativci i reformisti treća po veličini u EP, osudila je ranije dogovor političkih grupacija o raspodeli najviših funkcija u EU i rekla da je "nadrealno" da se mišljenje evropskih birača ne uzima u obzir.