30. jun 2024 19:50

U Belizeu tokom vanrednog stanja uhapšeno gotovo 100 pripadnika naoružanih bandi

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Belizeu tokom vanrednog stanja uhapšeno gotovo 100 pripadnika naoružanih bandi

Foto: Shutterstock.com/CC7, ilustracija

BELMOPAN  - U Belizeu je uvedeno vanredno stanje, koje uključuje policijski čas za mlađe od 18 godina, da bi se smanjilo nasilje naoružanih bandi, a do sada je uhapšeno gotovo sto ljudi, piše Gardijan.

Policija je tokom vanrednog stanja dobila ovlašćenje da zadrži osumnjičene do 90 dana.

Vanredno stanje u Belizeu, zemlji Centralne Amerike, u trajanju od 30 objavljeno je u utorak, a daje policiji ovlašćenje da pretresa kuće bez naloga i zadržava osumnjičene do 90 dana.

Vlada Belizea objavila je u petak da produžava trajanje vanrednog stanja da bi dalo maksimalne rezultate u borbi protiv naoružanih bandi.

Belize je član međuvladine organizacije Karikom, čije su članice 20 karipskih zemalja koja je prošle godine izdala upozorenje zbog porasta kriminala i nasilja u regionu.

Lideri Karikoma obećali su niz mera za borbu protiv kriminala, uključujući zabranu jurišnog oružja, osim za bezbednosne snage i sportska takmičenja.

Nedavni porast broja ubistava i pucnjava u Belizeu za 45 odsto u odnosu na prošlu godinu uglavnom se pripisuje sporovima među lokalnim bandama koje se bore za kontrolu tržišta marihuane u zemlji sa oko 415.000 stanovnika.