11. jul 2024 10:06

Bajden pozdravio Starmerovu želju za bližim vezama sa EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Bajden pozdravio Starmerovu želju za bližim vezama sa EU

Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin

LONDON - Vlada Velike Britanije saopštila je danas da je američki predsednik Džo Bajden pozdravio želju novog britanskog premijera Kira Starmera za bližim vezama sa Evropskom unijom.

"Predsednik je pozdravio nedavne premijerove komentare o uspostavljanju bližih odnosa sa našim evropskim kolegama, kao i posvećenost Velike Britanije AUKUS-u (trojni vojno-bezbednosni pakt između Australije, Velike Britanije i SAD)", navela je u saopštenju britanska vlada, prenosi Rojters.

Starmer se juče sastao sa Bajdenom, gde su dvojica lidera razgovarali o odnosima Velike Britanije i SAD, sukobima u Ukrajini i Gazi i fudbalskoj pobedi Engleske u polufinalu Evropskog prvenstva 2024.

Starmer je istakao da želi da Velika Britanija obnovi odnose sa EU kako bi poboljšala saradnju u oblastima kao što su bezbednost i trgovina, nastojeći da ublaži netrpeljivost koju je prouzrokovao Bregzit 2016. godine.

Međutim, kako je navedeno, premijer je odbacio bilo kakav korak ka ponovnom pridruživanju jedinstvenom tržištu ili carinskoj uniji EU.

Starmer je bio u Vašingtonu na samitu NATO-a, gde se sastao sa evropskim liderima, uključujući i kancelara Nemačke Olafa Šolca.