23. avgust 2024 17:00

Siniša Mali: Penzije u decembru veće za oko 11 odsto, tačan iznos povećanja za 10 dana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Siniša Mali: Penzije u decembru veće za oko 11 odsto, tačan iznos povećanja za 10 dana

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali potvrdio je danas da penzionere od decembra ove godine očekuje povećanje penzija od oko 11 odsto, kako je danas najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mali je novinarima nakon održanog kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Srbije na kojem se razgovaralo o minimalnoj ceni rada za narednu godinu i kome je predsedavao premijer Srbije Miloš Vučević kazao da će se tačan iznos povećanja penzija od decembra znati u narednih desetak dana kada se ispoštuju svi formalni zahtevi, formule i sve što se koristi kada se radi taj obračun.

"Predsednik je najavio povećanje penzija od decembra, umesto od januara naredne godine i to je stvarno lepa vest za naše penzionere, ali i za sve građane Srbije, s obzirom da je to nastavak jedne politike koju vodimo već godinama unazad, a to je da izlazimo u susret našim najstarijim sugrađanima koji su to zaslužili", rekao je on.

Mali je dodao i da je Vada Srbije našla način da ispoštuje i da izađe u susret molbi predsednika Srbije a to da povećanje penzija ne ide od 1. januara naredne godine, nego već od 1. decembra ove godine. 

Rast minimalne zarade u 2025. biće sigurno dvocifren, konačna odluka 28. avgusta

Povećanje minimalne cene rada za narednu godinu biće sigurno veće od 10 odsto, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i izrazio očekivanje da će konačna odluka o rastu minimalca biti poznata 28. avgusta.

"Mi smo još juče izašli sa stavom da će povećanje minimalne zarade biti najmanje dvocifreno u to nema sumnje. Ja verujem da će biti više od 10 odsto", rekao je Mali novinarima posle kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, kome je prisustvovao i premijer Miloš Vučević.

Mali je naveo da se u ovom trenutku gleda da li može minimum zahteva sindikata da se ispuni i da li može da se dođe do izjednačavanja minimalne  zarade sa minimalnom potrošačkom korpom.

"Gledamo da to uspemo, a da u isto vreme poslodavcima izađemo u susret sa time da povećanjem neoporezivog dela dohotka umanjimo i pritisak i trošak za njih, jer nama je cilj da ljudi rade", rekao je ministar finansija.