2. april 2023 15:21

Momirović: Srbija će nastaviti sa ulaganjem u vinarsku industriju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Momirović: Srbija će nastaviti sa ulaganjem u vinarsku industriju

Foto: Tanjug video

VERONA - Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da su Srbija, Albanija i Severna Makedonija svojim zajedničkim predstavljanjem na Sajmu vina u Veroni na najbolji način predstavile te tri zemlje i ceo Balkan.

On je istakao da će Srbija nastaviti sa ulaganjem u vinarsku industriju jer to donosi ravnomeran razvoj celoj zemlji i priliku da ljudi u drugim delovima zemlje, van Beograda i Novog Sada, ostanu na svojim ognjištima i dobro žive.

 

"Ovo je najveći vinski sajam u Evropi i zajedničkim nastupom šaljemo drugu sliku Balkana. Ovim predstavljanjem mi pokazujemo Srbiju i Balkan u sasvim drugom svetlu. To je naše najbolje svetlo sa rastom investicija i rastom standarda, novim šansama za ljude van Beograda i Novog Sada", rekao je Momirović tokom obilaska Sajma vina.

Dodao je da Srbija ima male salaše, vinarije, gde se ne konzumira samo vino, već i meso, sir, povrće.

"Kada sve to spojite imamo vinsku kulturu. To je danas Italija, a već polako sigurno postaje i Srbija i Balkan. Šumadija je lepša od Italije. Moramo da dovedemo ljude i pokažemo im Srbiju", istakao je Momirović.

On je dodao da se ne radi o vinu kao nekom prefinjenom proizvodu, već o poljoprivredi, ravnomernom razvoju, ruralnom razvoju, o novim investicijama u svaki deo naše zemlje.

"Moramo da se otvorimo ka Evropi. Moramo da im ponudimo najbolje što imamo. Naše vino je fantastično, pogledajte kakva je gužva. Naša vinska industrija je neverovatno napredovala u zadnjih 10 godina. Doneli smo ga italijanskim distributerima i oni nisu mogli da veruju. Mnogo smo uložill i tek ćemo investirati u vinsku industriju", ističe Momirović.

Rekao je da Srbija ima velika očekivanja od ugovora o slobodnoj trgovini sa Kinom i da će to, kako je rekao, otvoriti perspektive koje nismo mogli ni da sanjamo.

"To će otvoriti nove perpektivu za sve proizvođače, ne radi se samo firmama, već i regionalnom razvoju i turizmu. Kada otvorimo kinesko tržište za naše vino to će biti ogromna šansa za sve one koji su uložili u vinsku industriju", rekao je Momirović.

Dodao je da će to dovesti nove investitore ne samo u Beograd i Novi Sad, već i u druge delove zemlje, što će, kako je rekao, podići standard ljudima u tim delovima zemlje.