31. maj 2023 14:01

Mihailo Jovanović: Digitalizacija će trasformisati javnu upravu u efikasan servis građana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mihailo Jovanović: Digitalizacija će trasformisati javnu upravu u efikasan servis građana

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

KOPAONIK - Ministar informisanja Mihailo Jovanović istakao je danas da je digitalizacija najbolji način da se transformiše javna uprava u efikasan servis građana.

"Još smo 2017. godine krenuli sa digitalizacijom kada je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predstavila digitalizaciju kao jedan od prioriteta Vlade. Digitalizacija je pomogla u transformaciji javne uprave i prosvete", rekao je Jovanović na prvoj panel diskusiji o digitalizaciji poljoprivrede na regionalnoj konferenciji o agrobiznisu "Grow up-snaga zemlje".

 

Istakao je da ove godine svedočimo da digitalizacija pomaže u transformaciji poljoprivrede.

"Ministarstvo poljoprivrede je uvelo sistem eAgrar koji će pomoći našim poljoprivrednicima da efikasno i transparetno podnose zahteve i komuniciraju sa Ministarstvom poljoprivrede preko portala. To će pomoći da i samo ministarstvo mnogo efikasnije rešava sve zahteve", objasnio je Jovanović.

Kroz digitalizaciju smo, kaže ministar, postavili razne infrastrukturne sisteme, državnu "data centar mrežu" ali i nacionalni portal za elektronsku identifikaciju koji ima već sada dva miliona prijavljenih građana.

Jovanović je rekao da je kroz eAgrar omogućena evidencija poljoprivrednih gazdinstava, vođenje registra i pristupanje svim državnim bazama koje su potrebne da bi poljoprivrednici ostvarili pravo na subvencije.  

"Sledeći korak, u kom nam pomaže institut BioSens, je kontrola dodele subvencija, kao i da li poljoprivrednici koriste sredstva u svrhu onoga za šta su ih dobili", rekao je Jovanović.

U okviru današnje panel diskusije o digitalizaciji poljoprivrede govorili su direktor BioSensa Vladimir Crnojević, direktor "Naučno-tehnološkog parka Niš" Milan Ranđelović, predsednik Savez pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović, doktor veterinarske medicine Dragiša Jestrotić, kao i direktor "Smart Village Knežica" Đorđe Grujičić.

Panelisti su istakli značaj digitalizacije i pohvalili sistem eAgrar koji je, kako svedoče, doprineo poboljšanju uslova za bavljenje poljoprivredom u Srbiji.

U okviru panel diskusije, pored sistema eAgrar, govorilo se podizanju svesti o digitalizaciji srpske poljoprivrede, primeni modernih sistema za navodnjavanje u poljoprivredi, upotrebi dronova i robota, kao i o automatizaciji procesa u primarnoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji.