21. jul 2023 15:06

Nikola Dašić: Obilaznica oko Kragujevca će značajno promeniti grad

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Dašić: Obilaznica oko Kragujevca će značajno promeniti grad

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić prisustvovao je danas potpisivanju ugovora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Puteva Srbije sa izabranim izvođačem, kojim se predviđa početak projektovanja i gradnje severne obilaznice u Kragujevcu.

Dašić je istakao da je reč o najvećem projektu koji Kragujevčani pamte, i da na osnovu informacija koje je dobio od izvođača i ministra Gorana Vesića, očekuje da će gradnja početi uskoro.

"Predviđeni rok za izgradnju je negde oko četiri godine. To je zaista veliki potez, preko 22 kilometra sa pet saobraćajnih petlji. Nadam da ćemo u datom roku uspeti da značajno promenimo Kragujevac", rekao je Dašić.

Izgradnja ove obilaznice, dodao je, oslobodiće Kragujevac teškog saobraćaja, a dodatno je značajna jer će proširiti grad i omogućiti stvaranje nove interesne zone.

"Ono što je nama i od početka bilo najbitnije je da formiramo jednu veliku industrijsku zonu s obzirom da osim toga što je izuzetno atraktivna za investitore, Kragujevac polako ostaje bez zemljišta i nama ovo otvara put za dalji industrijski razvoj", rekao je Dašić.

Ovaj ugovor o obilaznici potpisan je uoči današnje Uvodne konferencije projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji (projekat LIID) u okviru kog će 145 jedinica lokalnih samouprava, gradova i opština uz podršku Svetske banke i Francuske razvojne agencije dobiti bespovratna sredstva.

Grad Kragujevac u narednom periodu treba da predstavi projekte koje smatra značajnim kako bi dobio bespovratna sredstva koja su po programu LIID opredeljena.

"Grad Kragujevac je jedan od 145 lokalnih samouprava koji je dobio značajna sredstva - oko 3.260.000 evra odvojeno je kroz LIID za grad Kragujevac kako bi se pomogao rad na putnoj infrastrukturi i rešavali osnovni prioritetni problemi građana", rekao je Dašić.

Kada je reč o projektima kojima će Grad aplicirati da obezbedi ova sredstva, Dašić kaže da se odluke neće donositi ad hoc, već u konsultaciji sa stručnim službama, ali i građanima.

"Pre svega ta sredstva po ugovoru sa Svetskom bankom su opredeljena za putnu infrastrukturu, ali postoji jpoš nekoliko vrsta projekata. Takve odluke se ne donose ad hoc to su ozbiljna sredstva od 3,2 miliona evra. Donećemo je u konsultaciji sa svim stručnim službama i videćemo šta misle i građani te na neki način pokušati da procenimo u šta je najbolje investirati", rekao je Dašić.

Gradonačelnik je rekao da je ovo još jedan dodatak pored svih lokalnih i državnih investicija i velika pomoć i zahvalio se Svetskoj banci ali i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, na čiju, kako je rekao, upornost i inicijativu se ovakve pomoći i realizuju.

(Kraj) ruž/sn