25. septembar 2023 12:38

Nikodijević razgovarao s delegacijom Šangaja o trgovinskoj saradnji tog grada i Beograda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikodijević razgovarao s delegacijom Šangaja o trgovinskoj saradnji tog grada i Beograda

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević primio je danas u Starom dvoru delegaciju Šangaja koja je učestvovala na Ekonomsko-trgovinskom forumu Šangaj-Srbija i istakao značaj trgovinske saradnje ne samo Beograda i Šangaja već Srbije i Kine.

"Srbija, ali i Grad Beograd ima veoma dobru saradnju sa Kinom. Beograd je pobratimljen sa Pekingom i Šangajem, glavni grad Srbije je treći grad u svetu sa kojim je Šangaj potpisao ugovor o saradnji, a prvi u Evropi", rekao je Nikodijević nakon sastanka sa kineskom delegacijom.

Nikodijević je napomenuo da je u Srbiji prisutan veliki broj kineskih kompanija, kao i da su kineske kompanije angažovane na realizaciji velikih razvojnih projekata, posebno kada je u pitanju Grad Beograd - poput beogradskog metroa, toplodalekovoda Novi Beograd-Obrenovac, a da su realizovale i izgradnju brze pruge Beograd Novi Sad.

"Razgovaramo sa njihovim kompanijama da nas podrže i na drugim infrastrukturnim projektima koje planiramo u budućnosti u Beogradu. Imamo snažnu podršku i prijateljske odnose koji su veoma važni za našu zemlju. Mi želimo te odnose da produbimo i da povećamo nivo privredne saradnje onoliko koliko nam to omogućuje lokalna samouprava", istakao je Nikodijević.

On je podsetio da je Šangaj bio grad domaćin svetske izložbe EXPO 2010. godine, i da je Šangaj Beogradu poklonio projekat EXPO i preneo organizaciono iskustvo.

"Hvala im na tome, jer šangajski EXPO, bez obzira što je bio organizovan pre više od 10 godina, ne može da se poredi ni sa jednim drugim", rekao je Nikodijević.

Nikodijević je naglasio i da je značajno i to što izvoz u Kinu iz godine u godinu raste i da iako je vezan pre svega za izvoz čelika, poslednjih godina beleži rast i u drugim oblastima.

"Ono što je za nas posebno važno je to da se broj kineskih turista iz godine u godinu povećava s obzirom na to da je Beograd postao jedna od najatraktivnijih novih neistraženih destinacija. Kineskih turista ima zaista jako mnogo. Kinezi generalno vole mnogo da putuju, a Beograd je za njih prijateljski grad", naveo je Nikodijević.

On je podsetio da kineskim državljanima nije potrebna viza kako bi obišli i upoznali Beograd i Srbiju i da postoji i direktna avio veza sa Pekingom.

"Razgovarali smo i o uvođenju direktne linije Beograd-Šangaj, jer bi to pomoglo i privrednicima, ali bi povećala i broj turista koji dolaze u Beograd", zaključio je Nikodijević.