22. februar 2024 15:05

Dubravka Đedović Handanović: Digitalizacija mreže unaprediće snabdevanje električnom energijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dubravka Đedović Handanović: Digitalizacija mreže unaprediće snabdevanje električnom energijom

Foto: TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će projekat digitalizacije srednjenaponske distributivne mreže, koji realizuje Elektrodistribucija Srbije, a vredan 140 miliona evra, unaprediti pouzdanost snabdevanja električnom energijom za naše građane i privredu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Đedović Handanović je danas razgovarala sa predstavnicima francuske kompanije Šnajder Elektrik o projektu digitalizacije srednjenaponske distributivne mreže koju realizuje Elektrodistribucija Srbije, uz finansijsku i tehničku podršku Vlade Francuske.

"Francuska kompanija Šnajder Elektrik je dugogodišnji partner Srbije i jedan od svetskih lidera u digitalnoj transformaciji, sa kojim radimo na modernizaciji srednjenaponske distributivne mreže. Projekat vrednosti više od 140 miliona evra unaprediće pouzdanost snabdevanja električnom energijom za naše građane i privredu i značajno će smanjiti gubitke na mreži", istakla je ministarka.

Kako je navela, projekat je započeo u januaru ove godine i u toku je isporuka opreme, softvera i usluga.

Ministarka je istakla da je kompanija Šnajder sredinom prošle godine u Novom Sadu otvorila istraživački centar, koji je važan spoj srpskog i francuskog znanja i iskustva.

"To je posebno važno, jer će softveri koje Šnajder elektrik proizvodi u Srbiji moći da budu implementirani u našu energetsku mrežu", rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da kompanija Šnajder Elektrik zapošljava više od hiljadu visokokvalifikovanih ljudi u našoj zemlji i da veliku pažnju posvećuje edukaciji i razvoju talenata.

"Kako su me informisali predstavnici kompanije, u ovoj godini će zaposliti novih 150 ljudi, mahom inženjerske struke i to u razvojnom centru u Novom Sadu i kancelariji u Beogradu. Imajući u vidu da su zanimanja programera, inženjera i IT-stručnjaka najtraženija, Šnajder elektrik je pre više od decenije osnovao 'Centar za mlade talente' koji daje podršku učenicima osnovnih i srednjih škola u razvijanju teorijskih i praktičnih znanja iz matematike i programiranja", rekla je ona.

Prema njenim rečima, gotovo 10.000 polaznika se edukovalo kroz taj program, što je, kako kaže, veoma pozitivan primer društvo-odgovornog poslovanja i za druge kompanije.

Ministarka je podsetila da država realizuje najveća ulaganja u distributivnu mrežu u poslednjih nekoliko decenija, izdvajajući više od 180 miliona evra kako bi se obezbedilo pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje električnom energijom.

"Smanjenje gubitaka na mreži je jedan od naših prioriteta s obzirom da gubici trenutno iznose oko 11 odsto godišnje, što je visok nivo u poređenju sa evropskim prosekom. Uz podršku Evropske unije, započeli smo uvođenje pametnih brojila koja će omogućiti daljinsko očitavanje potrošnje, brže otklanjanje kvarova i očuvanje životne sredine", rekla je Đedović Handanović.