1. jul 2024 13:38

Momirović: Ostajemo posvećeni izgradnji čeličnog prijateljstva sa Kinom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Momirović: Ostajemo posvećeni izgradnji čeličnog prijateljstva sa Kinom

Foto: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

NOVI SAD - Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas povodom početka primene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom da je to velika stvar za budućnost srpske privrede i da nas tek čeka veliki posao.

Momirović je na predstavljanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine privrednicima Novog Sada i Autonomne pokrajine Vojvodine poručio da Srbija ostaje na putu izgradnje čeličnog prijateljstva sa Kinom.

"Ovo je velika stvar za budućnost srpske privrede, ali nas tek čeka veliki posao. U pitanju je tržište od 1,4 milijarde potrošača. Za našu zemlju je važno da ima razvijenu mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini, to je instrument za pristup većim tržištima", kazao je Momirović.

On je dodao i da će Srbija imati slobodan pristup tržištima sa 2,2 milijarde stanovnika, kao i da je Kina jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

"Oni su uložili 5,5 milijardi evra u našu zemlju. U 2023. godini bili su naš drugi najznačajniji partner. Poljoprivredni proizvodi mogu da pronađu nove kupce u Kini i dodatno unaprede naš agrarni sektor. Uz Kinu smo ostvarili i korake u obnovi infrastrukture, posebno u Novom Sadu", rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima povlašćenim pristupom proizvodima srpskog porekla značajno će se unaprediti izvozne mogućnosti i konkurentnost kompanija iz Srbije, što će doprineti proširenju investicionih i proizvodnih kapaciteta u našoj zemlji.

Momirović je istakao da će prvog dana stupanja sporazuma na snagu, 60 odsto robe biti oslobođeno carina, a u narednih pet do 15 godina očekuje se dodatno oslobađanje carina za 30 odsto robe, dok će najosetljiviji industrijski i poljoprivredni proizvodi biti i dalje zaštićeni.

Primena sporazuma imaće široki uticaj na celokupnu privredu Srbije a u 2023. godini, privreda Južnobačkog okruga ostvarila je robnu razmenu sa inostranstvom u vrednosti od 8,63 milijardi evra, što čini 13,1 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmene Srbije.

„Posebno se osvrćem na privredu Južnobačkog upravnog okruga, gde poljoprivredni proizvodi imaju veliki potencijal da pronađu nove tržišne mogućnosti u Kini. Ovo će značajno doprineti povećanju prihoda poljoprivrednika, podsticanju razvoja ruralnih područja i daljem unapređenju našeg agrarnog sektora“, istakao je on.

Dodao je da ovaj sporazum neće samo olakšati trgovinu, već će unaprediti investicionu saradnju i integraciju industrijskih lanaca, omogućavajući bolje iskorišćavanje ekonomskih prednosti obe zemlje i zajedničko jačanje međunarodne konkurentnosti.

Primena sporazuma počela je danas, 1. jula, a ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da je sporazum stupio na snagu u predviđenom roku, te da je on odraz visokog stepena političkog poverenja.

"Od početka pregovora, prošlo je manje od godinu i po dana čime je ovo postao jedan od najbrže potpisanih sporazuma za Kinu. U pitanju je kvalitetan sporazum. Ukinućemo carine na 90 odsto tarifnih oznaka", kazao je Li Ming.

Predstavljanje sporazuma u Novom Sadu organizovali su Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Privredna komora Srbije. Prema rečima predsednika Privredne komore Marka Čadeža, 1. jul je veliki dan u odnosima Srbije i Kine.

"Već danas su carine svedene na nulu za skoro 60 odsto proizvoda obuhvaćenih ovim sporazumom. To nam omogućava lakši pristup kineskom tržištu, jeftiniji bescarinski izvoz, povoljniji uvoz, nabavku sirovina i materijala iz Kine potrebnih za proizvodnju u našoj industriji", rekao je Čadež.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić istakao je da je sporazum plod čeličnog prijateljstva dve države.

"Jasan primer strateškog sagledanja budućnosti naših predsednika. Mi smo ovde da zajedno sa privrednicima sagledamo najvažnije odredbe sporazuma i vidimo konkretnu primenu na uvoz i izvoz. Ovo je istorijska šansa za našu privredu", zaključio je Đurić.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković kazala je da sporazum omogućava stabilnije okruženje za rad preduzeća u Kini i Srbiji.

"Više od 20.000 domaćih proizvoda će se naći na kineskom tržištu. Mesni proizvodi će se izvoziti po nemerljivo povoljnijim okolnostima. Tekstil, tkanina, farmaceutski proizvodi", rekla je ona.

Istakla je da već od danas skoro 60 odsto proizvoda obuhvaćenih ovim sporazumom više neće poznavati instituciju carina.

„ Za mnoge artikle i proizvode, carine će proporcionalno biti manje kako vreme bude odmicalo, dok će za neke proizvode carine ostati nepromenjene zbog osetljivosti robe i dobara, a tu se pre svega radi o poljoprivrednim proizvodima“, rekla je Gojković.

Dodala je da će srpski privrednici, pod nemerljivo povoljnijim okolnostima nego ikada pre, od danas izvoziti u Kinu voće, povrće, meso i mesne prerađevine, neke vrste ribe, ali i farmaceutske proizvode, tekstil, drvo i mineralna đubriva.

Gojković je podsetila na to da je Vojvodina zaključila devet međuregionalnih sporazuma o saradnji sa kineskim provincijama.

„Kao rezultat ovih sporazuma, na teritoriji Vojvodine se realizuje više investicionih projekata na kojima rade kineske kompanije ili koje se finansiraju sredstvima iz Kine, poput izgradnje brze železnice Novi Sad – Subotica, izgradnja Fruškogorskog koridora, objekata na obilaznici oko Novog Sada, kao i izgradnja kompleksa fabrike 'Linglong' u Zrenjaninu. Na teritoriji Vojvodine posluje 12 kineskih kompanija, a ukupna vrednost investicija je veća od 250 miliona evra“, rekla je ona.

Istakla je mogućnost da Kina 2025. ili 2026. godine bude glavni gost na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji se održava u Novom Sadu.