25. april 2024 14:45

Akcije kompanije Meta pale za 15 odsto, investitori se boje skupih ulaganja u AI

Izvor: TANJUG

podeli vest

Akcije kompanije Meta pale za 15 odsto, investitori se boje skupih ulaganja u AI

Foto: Shutterstock/kovop

MENLO PARK - Akcije tehnološke korporacije Meta su danas pred otvaranje berzi u Sjedinjenim Američkim Državama pale za 15 odsto pošto je izvršni direktor kompanije Mark Zakerberg tokom poziva o zaradi najavio ulaganja u veštačku inteligenciju (AI) koja bi mogla da donesu profit tek u dužem vremenskom periodu.

Meta je nakon pada deonica izgubila više od 180 milijardi dolara tržišne vrednosti, prenosi Rojters.

Kompanija je prvom kvartalu 2024. godine zabeležila rast prihoda i profita iznad očekivanja Volstrita, ali očekuje se da će rast usporiti u budućnosti.

Zakerberg je, pored toga, najavio značajne investicije u veštačku inteligenciju i metaverzum, prenosi portal Verdž.

"Istorijski gledano, ulaganje u izgradnju ovih novih iskustava u našim aplikacijama je bila veoma dobra dugoročna investicija za nas i za investitore koji su ostali uz nas", rekao je Zakerberg.

On je dodao da će taj proces verovatno potrajati nekoliko godina.

"Postoji nekoliko načina da se ovde izgradi ogroman posao, uključujući skaliranje poslovnih poruka, uvođenje oglasa ili plaćenog sadržaja u interakcije sa veštačkom inteligencijom", istakao je Zakerberg.

Izvršni direktor kompanije iz Menlo Parka je takođe sugerisao da bi upotreba sistema veštačke inteligencije Meta AI mogla da poboljša kvalitet oglasa.

Meta trenutno generiše 98 odsto svog prihoda od digitalnog oglašavanja.