16. maj 2024 15:04

Evropska centralna banka: Finansijska stabilnost evrozone poboljšana, rizici i nadalje prisutni

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska centralna banka: Finansijska stabilnost evrozone poboljšana, rizici i nadalje prisutni

Foto: Shutterstock.com/cactii, ilustracija

FRANKFURT - Finansijska stabilnost evrozone je poboljšana zbog manjeg rizika od recesije, ali tržišta su i dalje izložena mogućim negativnim makrofinansijskim i geopolitičkim iznenađenjima, navodi se u danas objavljenom majskom Pregledu finansijske stabilnosti Evropske centralne banke (ECB).

Teški finansijski uslovi opterećuju domaćinstva, kompanije i vlade u evrozoni, dok pad na tržištu nekretnina vrši pritisak na firme koje se bave nepokretnostima, ističe se u izveštaju na sajtu ECB.

Na finansijsku stabilnost evrozone je pozitivno uticalo poboljšanje ekonomskih izgleda, pad inflacije i povratak poverenja investitora, dok rast geopolitičke i globalne političke neizvesnosti znači da su rizici i dalje prisutni.

Izazovi za banke evrozone mogu da nastanu iz tri izvora.

Prvo, zabrinutost za kvalitet aktive banaka raste, s obzirom na znake rastućih gubitaka u nekim kreditnim portfeljima koji su osetljiviji na ciklične padove, posebno komercijalne nekretnine.

Drugo, izgleda da će troškovi finansiranja banaka ostati visoki, čak i ako kamatne stope počnu da opadaju.

Treće, prihodi banaka mogu biti smanjeni jer operativni prihod slabi zbog još uvek prigušenog rasta zajmova i nižih prihoda od budućih kredita sa promenljivom stopom.

U izveštaju se ipak naglašava da je bankarski sistem evrozone dovoljno snažan po pitanju kapitala i likvidnosti i da može da prebrodi ove rizike.