11. jul 2023 22:30

Otvorena izložba ''Izazov 23'' u Galeriji Singidunum

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena izložba ''Izazov 23'' u Galeriji Singidunum

Foto: PROMO

BEOGRAD - Kolektivna izložba nakita i portreta “Izazov 23” tri umetnice - Ksenije Jakić Marković, Dare Njegovan Ilić i Mirjane Panovski - otvorena je večeras u beogradskoj Galeriji “Singidunum”.

Tri prijateljice i koleginice sa Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna (FPUD) u Beogradu, sa tri različita smera, u promenjenom matičnom polju delovanja - scenski kostim, industrijski dizajn i tekstil, okupile su se u ovom projektu sa novim izazovima, 23 godine kasnije.

Dizajnerke si objasnile da su zaigrane svojim kreativnim postupkom, spremne na “Izazov”.

Jednu celinu izložbe čini multifunkcionalni nakit Ksenije Jakić Marković. Ona je od materijala koji uglavnom završava kao tekstilni otpad, napravila proizvode koji će dvostruko krasiti ljude: svojim produženim životom i funkcionalno-vizuelno - dizajnom, bojama i pametnim rešenjima.

Kombinacijom različitih boja pozadina i pozicija ima se utisak da su to potpuno drugačiji predmeti.

Ksenija Jakić Marković diplomirala je na FPUD 2000. godine, na smeru za industrijski dizajn, a izlagala je na mnogim grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu - SAD, Meksiku, Kini, Belgiji, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj.

Ona voli sva polja primenjene umetnosti u kojima oseća dobrodošlicu, od industrijskog i grafičkog dizajna do kreacije kostima, tekstila i nakita, a ovo je njena treća samostalna izložba.

Drugo poglavlje - nakit Dare Njegovan Ilić, predstavlja geometrijske površine linearne strukture u kojima autorka stvara jedan umetnički svet i geometrijsku apstrakciju.

Početna ideja u grafici je prenesena donekle u izradu nakita, ili kako ona na to gleda, na izradu male skulpture.

Dara Njegovan Ilić diplomirala je na FPUD u Beogradu 2000. godine, na smeru za dizajn tekstila. Izlagala je na mnogim grupnim izložbama cele Srbije, dok je ovo njena treća samostalna postavka.

Portreti Mirjane Panovski u digitalnoj tehnici donose lica osoba prepoznatljivih širom sveta: muzičari, reditelji, glumci koji prenose emocije. Panovski je diplomirala na FPUD 1999. godine, na smeru za scenski kostim, član je ULUPUDS-a.