18. jun 2024 17:07

Koncertom umetnika iz Koreje i Srbije u Beogradu večeras počinje "Artlink" festival

Izvor: TANJUG

podeli vest

Koncertom umetnika iz Koreje i Srbije u Beogradu večeras počinje "Artlink" festival

Foto: Shutterstock.com/reisleroctav, ilustracija

BEOGRAD - Koncertom devet umetnika iz Koreje koji će izvoditi korejsku muziku na tradicionalnim instrumentima u saradnji sa muzičarima iz Srbije u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije večeras će početi "Artlink" festival.

Festival će se održati pod sloganom "Zvuk zalaska sunca", a trajeće do kraja septembra.

Pored tradicionalnih dela, publika će na koncertu u Atrijumu imati prilike da čuje i originalnu savremenu muziku korejskih majstora zvuka kao što su Byeongdong Baek i ostali članovi udruženja "The Society for East-West Music" Boknam Lee, Yoonkyung Park i Misun Jung.

Pijanistkinja i umetnička direktorka Jovanka Višekruna Janković izjavila je da kao i uvek do sada "ArtLink" festival premijerno predstavlja umetnike i njihova dela koja se izvode u sinergiji sa umetnicima iz Srbije.

Ove godine ženska mreža "ArtLink" umetnica, koja je pokrenuta prošle godine na konferenciji u Beogradu – Ženske umetničke veze, sa udruženjem za muziku Istok Zapad iz Koreje, predstavlja program za koji je muzikološkinja Sumi Kim, napravila selekciju za premijerno predstavljanje u Srbiji.

Višekruna Janković, izvešće premijerno u Srbiji delo korejske kompozitorke Jun Kung Park sa umetnicima iz te zemlje i jedno delo srpskog autora, a nastupiće i troje mladih umetnika Valentina Lučković, Milica Žižić i Aleksandar Jovan Krstić, izvodeći savremenu korejsku muziku kompozitorke Boknam Lee.

Ovaj događaj biće generator muzičkih vibracija kao spoja istorije i savremenosti, korejske i srpske umetnosti.

Čućemo različite muzičke formate kao što su solo izvođenje tradicionalnih korejskih instrumenta gajageuma i haegeuma (Gayageum, Haegeum) i duo forme poput klavira sa instrumentom gajageum i violončela sa instrumentom haegeum i drugih, kao i izvođenja vrhunskih korejskih pevača tradicionalne muzike.

Naredni koncert planiran je za 21. jun na Beogradskoj tvrđavi sa muzikom Brazila i malim muzičkim kolažom na ovaj Praznik muzike.