8. maj 2024 16:17

Maja Gorčević: Proglasiti jedan narod genocidnim nije suština nijedne rezolucije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Maja Gorčević: Proglasiti jedan narod genocidnim nije suština nijedne rezolucije

Foto: shutterstock.com/Mehaniq, ilustracija

PODGORICA  - Ministarka evropskih poslova Maja Gorčević smatra da je Rezolucija o Srebrenici civilizacijsko pitanje i da Vlada Crne Gore treba da se prema njoj odnosi odgovorno i ozbiljno bez uplitanja u dnevno-političke svrhe.

“To pitanje ne treba da se koristi u dnevno-političke teme, upravo radi osetljivosti. Ta pitanja bi trebalo da nas ujedine, a ne da nas dele. To boli ne samo Bosnu i Hercegovinu, već i celu Crnu Goru”, rekla je Gorčević za podgoričku A1 tv..

Proglasiti jedan narod genocidnim nije suština nijedne rezolucije, a država, prema njenim rečima, samo treba da osudi počinioce i zločince.

"Vlada će pratiti ono što je parlament već izglasao”, navela je Gorčević.

Inače, Skupština Crne Gore se dva puta izjašnjavala o događajima u Srebrenici tokom proteklog građanskog rata na prostoru BiH - 2009. godine usvojila je Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, a polovinom juna 2021. je vlada Zdravka Krivokapića usvojila "Rezoluciju o genocidu u Srebrenici" i istovremeno smenila tadašnjeg ministra pravde Vladimira Leposavića, zato što je u nekoliko meseci ranije navodno negirao da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Uopšte ne mogu da priznam ili ne priznam događaj o kojem nemam saznanja. Ja sam spreman da priznam da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi", rekao je tada Leposavić.

On je to rekao u okviru "premijerskog sata" odgovarajući na poslaničko pitanje kolege iz opozicionog DPS Andrije Nikolića: "da li je, kao ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid.