27. januar 2023 17:53

Četiri novosadske škole zajedno obeležile školsku slavu Sveti Sava

Izvor: TANJUG

podeli vest

Četiri novosadske škole zajedno obeležile školsku slavu Sveti Sava

Foto: Kabinet gradonačelnika Novog Sada

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je svečanosti povodom obeležavanja školske slave Sveti Sava koju su zajedno organizovale četiri novosadske škole u prostoru Gradske koncertne dvorane koja se nalazi u okviru novoizgrađene Muzičko-baletske škole.

To je prvi put da se zajednička svečanost održava u tom prostoru a reč je o Gimnaziji „Svetozar Marković“, Školi za dizajn „Bogdan Šuput“, Baletskoj škola i Muzičkoj školi „Isidor Bajić“.

"Danas se zajedno sećamo najvećeg srpskog svetitelja - Svetog Save. Svi treba da budemo ponosni na naše nacionalno blago, na život i delo Rastka Nemanjića. On je ostavio neizbrisiv trag u našem jeziku, prosveti, kulturi i duhovnom životu. Ulaganje u obrazovanje je osnov za postojanje jedne savremene i snažne države. Tako je i naša obaveza, baš kako je to činio Sveti Sava, da brinemo o budućnosti i deci, o uslovima u kojima će sticati obrazovanje", kazao je gradonačelnik.

Dodao je da Grad Novi Sad ulaže u obazovanje više nego ikada, pa ke tako ove godine izdvojio 7 milijardi i 300 miliona dinara za oblast obrazovanja.

"Trenutno se izvode radovi na više lokacija u gradu na novim objektima Predškolske ustanove, kao i osnovnih i srednjih škola. Planiramo i izgradnju potpuno novih škola na Jugovićevu, Satelitu, Adicama i Sajlovu. Nastavićemo da ulažemo u školstvo, jer je znanje preduslov napretka i rasta, kako pojedinca tako i čitave zajednice - rekao je gradonačelnik.

Direktorka Baletske škole Sanja Vučurević istakla je da je zajednička proslava upriličena zahvaljujući prijateljstvu i odličnoj saradnji novosadskih škola, a da su taj dan duhovnosti posvetili širenju svetosavskih vrlina.

Ona je zahvalila Gradu Novom Sadu na tome što su Baletska, kao i Muzička škola dobile svoju stalnu adresu, svojevrsni hram obrazovanja i kulture, reprezentativnu zgradu na Bulevaru cara Lazara koja će nastaviti da neguje i razvija talente.

Direktorka Gimnazije „Svetozar Marković“ Tatjana Vukadinović rekla je da su četiri škole povezali "vođeni vizijom negovanja nasleđa našeg naroda i udruživši ono najbolje što imamo", a to su darovitost učenika, pedagoška umeća profesora i spremnost na predan rad.