22. jun 2023 15:45

Školama upućen poziv za učešće na konkursu Regionalnog čelendž fonda

Izvor: TANJUG

podeli vest

Školama upućen poziv za učešće na konkursu Regionalnog čelendž fonda

Foto: Shutterstock.com/hxdbzxy, ilustracija

BEOGRAD - Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalnog okvira kvalifikacija Srbije (NOKS) Gabrijela Grujić pozvala je danas škole i visokoškolske ustanove širom Srbije koje su u sistemu dualnog obrazovanja da kandiduju projekte na trećem po redu javnom pozivu Regionalnog čelendž fonda (Regional Challenge Fund).

"Javni poziv otvoren je do 7. jula, a po projektu škole ili visokoškolske ustanove moguće je da se odobre sredstva u iznosu od 150.000 do 600.000 evra, namenjeni projektima škola koji podrazumevaju investicije u opremu i infrastrukturu obrazovne institucije", navedeno u saopštenju Kancelarije za dualno obrazovanje.

Kako se dodaje, Regionalni čelendž fond promoviše relevantnost stručnog obrazovanja i obuke na tržištu rada finansiranjem investicija u opremu i infrastrukturu obrazovnih institucija, koje blisko sarađuju sa kompanijama na jačanju stručnog i dualnog obrazovanja i kroz javne pozive.

Grujićeva je ocenila da je podrška ovog Fonda zavidan podsticaj dualnom obrazovanju u našoj državi.

Ona je pozvala škole da iskoriste ovu priliku i prijave projekte, kao i da na najbolji način iskoriste sredstva kako bi modernizovale opremu i infrastrukturu. Prema njenim rečima, na taj način kreiraće se podsticajno okruženje za nastavnike i učenike u svojoj obrazovnoj instituciji, što će unaprediti kvalitet obrazovanja za učenik.

Ona je je naglasila da je ovo prilika za sve škole i visokoškolske ustanove kojima je cilj da modernizacijom opreme i infrastrukture osavremene obrazovanje u Srbiji.

"Ovakvim projektima povezujemo tradicionalno i savremeno obrazovanje u Srbiji, jačajući timski duh mladih ljudi, jer će radom na novoj opremi, oni zajedno učiti i sticati nove stručne veštine, deliće dobru energiju i kreativnost", istakla je Grujić, i dodala da verujući u mlade i njihovo usavršavanje, podižemo svest da su obrazovanje i vaspitanje nova kreativna energija Srbije.

U saopštenju navode da je cilj da se podrže one obrazovne ustanove iz regiona Zapadnog Balkana koje implementiraju stručne ili dualne programe, na svim nivoima, u partnerstvu sa kompanijama i prateći potrebe privrede.

"U Srbiji je, kroz dva prethodna javna poziva pristiglo oko 60 prijava. Ukupno 16 škola iz Srbije dobilo je više od sedam miliona evra bespovratnih sredstava koje obezbeđuje Fond", dodaje se.