27. jun 2023 15:08

Žigmanov obišao poplavljena područja u Opštini Vrnjačka Banja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Žigmanov obišao poplavljena područja u Opštini Vrnjačka Banja

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

BEOGRAD - Ministar Tomislav Žigmanov i predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, obišli su delove uništene putne infrastrukture i poplavljenog poljoprivrednog zemljišta od nedavnih obilnih kiša u ovoj opštini.

Ministar Žigmanov bio je u obilasku područja sela Štulac i Novo selo, koja su tokom poplava ostala bez mostova na lokalnim putevima, saopštilo je danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Ministar se uverio da su štete na teritoriji opštine Vrnjačka Banja velike, a da je reakcija lokalne samouprave bila brza i adekvatna.

Ističući da država odgovorno pristupa pružanju pomoći, Žigmanov je rekao da je Vlada Srbije formirala Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica poplava, a u najskorijem roku doneće i plan sanacije štete za svaku lokalnu samoupravu pogođenu ovom elementarnom nepogodom.

Naglasio je da će Vlada svim građanima, koji su na bilo koji način pogođeni poplavama, pravedno nadoknaditi štetu.

Predsednik Opštine Boban Đurović obavestio je ministra Žigmanova tokom jučerašnje posete, da se odmah po nastupanju elementarne nepogode pristupilo preduzimanju svih neophodnih mera za zaštitu stanovništva i materijalnih dobara, kao i sanaciju najosetljivijih i najvažnijih infrastrukturnih objekata.

Angažovani su u tu svrhu, svi raspoloživi kapaciteti javnih preduzeća, opštinskih službi, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrnjačka Banja i privrednih subjekata u mehanizaciji, tehnici i ljudstvu, rekao je on.

Ekstremno velike količine padavina krajem maja dovele su do bujičnih poplava i velike štete, prvenstveno na teritoriji Vraneša i Podunavaca, a potom i na teritoriji cele opštine Vrnjačka Banja.

Elementarnom nepogodom oštećeno je četiri kilometra puteva, oštećeno ili uništeno 11 mostova, veliki broj nekategorisanih i šumskih puteva, nekoliko stotina hektara poljoprivrednog zemljišta.

Voda je prodrla u više poslovnih, stambenih i pomoćnih objekata, a pojavila su se i klizišta koja su oštetila put u naselju Reka i put prema Stanišincima. Šteta od poplava na teritoriji opštine Vrnjačka Banja procenjena je na 300 miliona dinara.