13. oktobar 2023 13:12

U nedelju u Čačku biće organizovani skrininzi na karcinom dojke i prostate

Izvor: TANJUG

podeli vest

U nedelju u Čačku biće organizovani skrininzi na karcinom dojke i prostate

Foto: TANJUG/Jovan Nikolić

ČAČAK - U okviru akcije preventivnih pregleda koja se organizuje širom Srbije, u čačanskom Domu zdravlja u nedelju, 15. oktobra, biće organizovani skrininzi na karcinom dojke i karcinom prostate.

"Svi znamo da su prevencija i rano otkrivanje bolesti jako bitni za pozitivan ishod lečenja svake bolesti. U nedelju od 8 do 16 časova u našem Domu zdravlja radiće se preventivni pregledi radi ranog otkrivanja karcinoma dojke i karcinoma prostate", rekao je direktor čačanskog doma zdravlja Aleksandar Pajović

On je objasnio da će se raditi ultrazvučni pregledi dojke za sve žene starije od 40 godina, na dva ultrazvučna aparata.

"Potrebno je da se naše sugrađanke samo jave na infopult Doma zdravlja i biće upućene u kojoj će sobi rađen ultrazvučni pregled, radi se na dva aparata, tako da ukoliko bude mnogo sugrađanki neće biti gužvi”, rekao je Pajović.

Pored preventivnih pregleda za žene, istog dana organizovani su i pregledi za muškarce.

"Drugi pregled koji se radi to je tzv. PSA test, znači laboratorija i pozivamo sve sugrađane starije od 49 godina da dođu i urade test. PSA analiza je prevencija ranog otkrivanja karcinoma prostate. Nema zakazivanja, a gradjani mogu doći i sa neoverenom zdravstvenom knjižicom jer je prevencija nešto što je bitno", rekao je on.

Ovu akciju zajedno organizuju Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje.