10. avgust 2024 22:00

Učesnici protesta blokirali železničku stanicu "Prokop"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Učesnici protesta blokirali železničku stanicu "Prokop"

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Učesnici protesta protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto stigli su večeras do Železničke stanice "Prokop" i blokirali prugu.

Učesnici koji su u koloni koja je kod Gazele krenula ka Prokopu ušli su u stanicu i sišli na kolosek gde su preko pruge razvili srpsku zastavu. Na toj stanici zaustavljena su dva voza.

Kako saznaje izveštač Tanjuga na stanici Prokop, vozovi koji dolaze iz pravca severa idu do Novog Beograda i tu će se okretati, a vozovi koji dolaze iz pravca juga će se okretati na stanici Rakovica.

Među učesnicima su studenti iz organizacije Borba, kao i lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta. Studenti, koji se nalaze na železničkoj stanici "Prokop" su trazili trajnu zabranu iskopavanja litijuma i bora. Student Ivan Bjelić je rekao da ako jedan pendrek bude upotrebljen protiv druge grupe koja je krenula ka Novom Beogradu da će grupa sa Prokopa krenuti prugom ka njima.

Kako javlja izveštač Tanjuga, učesnici protesta koji su se od Gazele kretali ka Železničkoj stanici Novi Beograd su se razdovjili takođe u dve kolone na kraju mosta Gazela. Veći deo je skrenuo ka Sava centru, dok je manja grupa nastavila šetnju auto- putem. Jedan deo učesnika stigao je i do stanice na Novom Beogradu.

Protest protiv najave kopanja litijuma 

Protest protiv najave iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto, zvanično u organizaciji ekoloških udruženja iz Srbije, koji je održan na Terazijama, nastavljen je šetnjom do mosta Gazela. Glavna poruka koja se čula na protestu bila je da se zabrani kopanje litijuma.

Zlatko Kokanović je poručio da ekološke organizacije traže da se usvoji zakon o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma i bora u Srbiji i zamolio učesnike da ne bude nikakvih incidenata, ali da, kako je dodao, imaju pravo da brane svoju zemlju.

Prva se obratila glumica Jelena Stupljanin, koja je poručila da se cela Evropa okreće očuvanju prirode, dok naša vlast, kako tvrdi, hoće to da rasproda, iako se bogatstvo sada meri u zdravoj hrani i čistoj vodi.

Prema rečima pesnikinje Ljiljana Bralović, iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) danas zu "žrtvovani ljudi iz Jadra, Bora i Majdanpeka, a sutra će biti ostali". Ona je rekla da su srpskoj vlasti strane korporacije stavile omču oko vrata i poručila da se u Srbiji neće kopati i da Rio Tinto treba da ode.

Glumica Svetlana Ceca Bojković rekla je da po Ustavu svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i blagovremeno obaveštanje o njenom stanju, kao i da preduzetništvo treba da se ograniči zakonom radi zdravlja ljudi. Ona je rekla da su se okupili da "dignu glas protiv svega što prevazilazi politička pitanja", tvrdeći da postoje planovi da se pored Jadra otvori još 40 rudnika. Bojković je navela i da je jasno da projekat Jadar nije stavljen van snage, već da se kupovalo vreme, a da je Rio Tinto nastavio sa bušotinama i ispitavanje tla u Nedeljicama.

Naučni savetnik Instituta za hemiju životne sredine Dragana Đorđević rekla je da oni nisu protiv rudarske struke niti traže da se ugase rudnici, ali da nije tačno da iskopavanje litijuma neće uticati na životnu sredinu. "Pored rudnika bi postojalo i ogromno postrojenje za preradu rude, a to znači da bi se generisalo najvise otpada, a taj otpad je već okarakerisan i kao opasan otpad po ljudsko zdravlje". Ona je rekla i da bi ovo u Jadru bio prvi rudnik litijuma u naseljenom i plodnom zemljištu.