19. jun 2023 10:33

Izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan: Vučić i Kurti da sednu za pregovarački sto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan: Vučić i Kurti da sednu za pregovarački sto

Foto: AP Photo, File/Virginia Mayo

BON - Izvestilac za Zapadni Balkan u Odboru za spoljne poslove nemačkog Bundestaga, Boris Mijatović, izjavio je da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti trebalo da sednu za pregovarački sto i urade sve što mogu da dođe do deeskalacije situacije.

Prema njegovim rečima, nema lakog rešenja, ali ima puno posla.

"Premijer Kurti, koji ima većinsku podršku naroda na Kosovu, svakako je u stanju da sprovede ono što je obećao. Posvećen je radu i pravdi, i deluje u tom pravcu. I predsednik Vučić je pobedio na izborima, ali mora da se suoči sa nacionalističkim snagama u zemlji, i počne da ispunjava dogovoreno. Naravno, Zajednica srpskih opština mora da se formira i to je izazov za obe strane. Postoje razni modeli zajednice opština. Gospodin Vučić sada ponovo govori o autonomiji. Mislim da to nije pravi ton", ocenio je Mijatović za Dojče vele.

Na pitanje, da li je pravo rešenje pretiti Prištini kaznenim merama ukoliko ne organizuju izbore na severu KiM, Mijatović kaže da treba biti oprezan.

"Bolje je sa poniznošću pristupiti situaciji i zadatku, i usredsrediti se na ono što želimo, a to je da Vučić i Kurti sednu za sto i razmisle kako da postupe u trenutnoj situaciji, kako bi dva suseda obezbedila mirnu budućnost u Evropi", istakao je Mijatović.

Na konstataciju Dojče velea da bi Priština mogla da izgubi podršku u međunarodnim organizacijama ili liberalizaciju viznog režima, nakon nedavnih izjava specijalnog izaslanika SAD Gabrijela Eskobara, usledilo je pitanje - koliko je taj scenario realan.

"To su perspektive koje nisu povoljne. Hajde da se fokusiramo na pozitivne stvari, a ne na brigu. Imamo dogovor, Ohridski sporazum, ima četiri-pet aneksa o kojima je ostalo da se pregovara. Ima posla. Vučić i Kurti treba da sednu za sto i zajedno razmisle kako oni vide situaciju", kazao je on.

Povodom nedavnih incidenata u Zvečanu, kada su povređeni pripadnici Kfora i demonstranti, Mijatović kaže da su napadi na bezbednosne snage neprihvatljivi i nedopustivi.

"Očekujem da svi, od Vučića i Kurtija, kao i međunarodnih aktera, odgovore na pitanje ko je počinio ove nerede. I Nemačka je tamo prisutna sa snagama bezbednosti. Dakle, ako imamo ljude na terenu, što obe vlade žele, voleo bih da vlade rade na obezbeđivanju njihove bezbednosti", naveo je Mijatović.