28. septembar 2023 10:34

Aleksandar Jablanović: Odluka Prištine da sever proglasi zonom antiterorističke operacije je nepromišljen

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aleksandar Jablanović: Odluka Prištine da sever proglasi zonom antiterorističke operacije je nepromišljen

Foto: Tanjug video, arhiva

LEPOSAVIĆ - Lider Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović izjavio je danas da je nepromišljen potez to što su vlasti u Prištini čitav sever KiM proglasili "zonom antiterorističke operacije" koji "vodi u pogrešnom smeru".

On je na svom Fejsbuku napisao da je incident koji se 24. septembra dogodio u selu Banjska poslednji alarm za sve strane u procesu dijaloga.

"Dijalog je imao za cilj pomirenje, a dovedeni smo na ivicu otvorenog srpsko-albanskog sukoba širih razmera. Umesto da nam ovaj momenat i naše zajedničke žrtve budu veliko upozorenje da zastanemo i donesemo neke kompromisne i relaksirajuće odluke, to se za sada ne dešava", napiso je on.

Ističe da su Srbi istovremeno blokadom administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, postali zatočenici "najvećeg logora Evrope 21. veka zvanog Sever Kosova i dodaje da njegova stranka ne prihvata etiketiranje Srba i Severa KiM etiketom terorista.

"To je nepromišljen potez tzv. Vlade Kosova koji će potencijalno izazvati pojačani pritisak policije tzv. Kosova prema građanima, a sa druge strane može da izazove gnev i revolt Srba", rekao je Jablanović.

On je pozvao premijera privremenih prištinskih institucija i vladu da umesto takvih prekomernih akcija pokrenu politički dijalog sa Srbima sa severa KiM i da tako u direktnoj komunikaciji pokušaju da dođu do zajedničkog uspeha.

"Budemo li kao do sada čekali na KFOR, EULEX, UNMIK izgubićemo dragoceno vreme i nećemo daleko stići, a rezultati će biti poražavajući kako za Albance tako i za Srbe koji bez sumnje žele bolju i sigurnu budućnost, uvažavajući vitalne interese i druge strane", zaključio je Jablanović.