2. oktobar 2023 13:01

Mojsilović: Nije bilo pojačane borbene gotovosti VS, samo pojačano prisustvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mojsilović: Nije bilo pojačane borbene gotovosti VS, samo pojačano prisustvo

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović, povodom  saopštenja iz Vašingtona i Brisela na navodno prekomerno angažovanje VS u zahvatu administrativne linije, rekao je danas da nije bilo pojačane borbene gotovosti VS, već samo pojačano prisustvo.

"U navedenom saopštenju izražen je visok nivo zabrinutosti brojnim stanjem tehnike i ljudstva Vojske Srbije,  koje je angažovano u zahvatu administrativne linije i na pravcima koji izvode sa teritorije KiM u centralni deo Republike Srbije. Želim da vas obavestim da u skladu sa naređenjima Vrhovnog komandanta nije bilo podizanja pune borbene gotovosti VS, već isključivo pojačano prisustvo i angažovanje jedinica u Kopenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administartivne linije", rekao je Mojsilović.

Načelnik Generalštaba je to izjavio na konferenciji za medije u Domu vojske, zajedno sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem, koju su organizovali sa ciljem demantovanja tvrdnji i optužbi na račun Srbije iz Prištine.

Mojsilović je kazao da je nakon izbijanja bezbednosne krize, Vojska Srbije podigla prisustvo u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB).

Vređa intelekt optužba da je VS planirala upad na sever KiM

General Mojsilović izjavio je da u ime Vojske Srbije želi da demantuje sve optužbe iz Prištine na račun VS i navodnih planova o upadu na teritoriju KiM, ističući i da bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić nije učestvovao u obuci na poligonu "Pasuljanske livade".

Mojsilović je povodom izjave ministra unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjaja Svečlje da su prikupljeni navodni dokazi o tome da je Srbija pokušala da pripoji sever KiM kao i da su se napadači dugo pripremali u vojnim bazama u Srbiji, istakao da je Vojska Srbije ozbiljna i snažna organizacija koja ne trpi nikakve improvizacije niti laži.

"Što se tiče optužbi da smo obučavali teroriste, naglašavam da je Vojska Srbije ozbiljna, snažna organizacija koja ne trpi nikakve improvizacije niti laži. Vređaju intelekt optužbe da je Vojska Srbije planirala upad na Kosovo i Metohiju", rekao je Mojsilović na konferenciji za novinare sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem.

Istakao je da sa vojničke tačke gledište deluje potpuno van operativne logike da nekih 30 ljudi i angažovanih 4.500 pripadnika VS ima tu snagu.