23. novembar 2023 10:09

Dragan Simeunović: Srbi na KiM nisu slobodni, Kurti im nameće samo jednu opciju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragan Simeunović: Srbi na KiM nisu slobodni, Kurti im nameće samo jednu opciju

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ, arhiva

BEOGRAD - Profesor Fakulteta političkih nauka i akademik Dragan Simeunović ocenio je danas da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu slobodni, jer im premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nameće samo jednu opciju, a to je život po ustavu i zakonima koje je osmislila Priština.

Simeunović je u intervjuu za Politiku naveo da je neophodno da bude ispunjeno više uslova da bi se moglo govoriti o ostvarenosti bilo kakve slobode pojedinca ili zajednice i da to nedostaje Srbima na KiM, jer im Kurti nameće život po ustavu i zakonu koje su prištinske vlasti osmislile, vodeći računa da oni budu u najvećoj meri usmereni na ostvarivanje dobra Albanaca, a ne i pripadnika drugih naroda na KiM.

"Poredak na KiM je tako ustrojen da pretpostavlja takav način života Srba na KiM koji je pun svakakvih rizika i opravdanog straha za sebe i svoje bližnje kao i za srpska materijalna i duhovna dobra i to ne samo u sadašnjosti nego i u budućnosti", rekao je Simeunović.

Dodao je da su uslovi života Srba na KiM teški i da ne treba nikoga osuđivati što se buni ili što zauvek odlazi iz takve sredine.

"Takav način života je ne samo očigledno nepravedan već je i izrazito diskrminativan jer je, gledano u evropskim razmerama, karakterističan samo za Srbe na KiM i kao takav, svakako nije i ne može ma kakvom prisilom biti potvrđen kao stanje njihove slobode", naveo je Simeunović.

Simeunović je naveo da su srpske vlasti u Beogradu, vodeći brigu o svojim sunarodnicima na KiM, nastojale da uvođenjem institucije Zajednice srpskih opština (ZSO) uvećaju njihovu slobodu jer se time ostvaruje prva i osnovna pretpostavka svake slobode koja se ogleda u mogućnosti izbora između makar dve opcije.

"Uostalom, to je na kraju shvatila i sada podržava i međunarodna zajednica, što smo upravo čuli i od generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga", rekao je on.

On je dodao da, kada se konačno budu spoznali svi važni detalji o konceptu ZSO, neophodno je da o njenom zaživljavanju odlučuju Srbi na KiM zato što svaka sloboda podrazumeva autonomni izbor.

"Ograničavanje takvog izbora od strane Prištine je paradoksalno jer za vreme trajanja Jugoslavije niko više od Albanaca na KiM nije tražio i dobijao visok stepen autonomije, a sada bi bilo cinično da upravo oni ne dozvoljavaju srpskoj manjini na KiM ma kakav oblik, i ma kakav, pa i simboličan stepen autonomije", naveo je on.

Simeunović je rekao i da postoji opasnost, čak iako se formira ZSO, da se stvori privid da je samim činom potpisivanja odgovarajućih dokumenata sve završeno i postignuto i ostvarena sloboda Srba na KiM.

"Ako se usvoji koncept ZSO na KiM koji će po oceni samih Srba njima omogućiti dostojanstven i siguran život, i pored toga postoji velika mogućnost da to vlasti u Prištini, a vrlo verovatno i deo međunarodne zajednice shvate tek kao puku formalnost, odnosno da je činom usvajanja nekakvog rešenja završena realizacija ZSO", rekao je on.