4. decembar 2023 15:30

Martinović u Lapovu razgovarao sa čelnicima opštine o značajnim projektima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Martinović u Lapovu razgovarao sa čelnicima opštine o značajnim projektima

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

LAPOVO - Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović posetio je danas opštinu Lapovo, gde je sa čelnicima opštine razgovarao o projektima koji su od vitalnog značaja za stanovnike te opštine.

Martinović je obišao Trg kralja Aleksandra u centru Lapova, za čiju rekonstrukciju je Ministarstvo izdvojilo sredstva, a potom i lokaciju kod Zelene pijace, gde je predviđena adaptacija postojeće zgrade za potrebe Vatrogasnog doma.

Ministar je naveo da su ljudi koji vode opštinu Lapovo mladi i sposobni i da je mnogo toga urađeno od 2016. godine do danas.

"Dovoljno je samo reći da je u Lapovu danas 780 nezaposlenih. a nekada ih je bilo dva do tri puta više. Primera radi, 2008. godine je bilo 1.870 nezaposlenih, što govori da je država zajedno sa lokalnom samoupravom uspela da pokrene ekonomski razvoj Lapova i u tom pravcu ćemo nastaviti i na dalje", rekao je Martinović.

Dodao je da se Lapovo nalazi na strateški veoma važnom mestu, jer je blizu Beograda i Kragujevca, i da su mnoga preduzeća zainteresovana da u toj opštini otvaraju pogone i zapošljavaju ljude

"Vlada Srbije će nastaviti da pomaže i u narednom periodu. Ono što smo danas mogli da vidimo je zgrada koja će biti vatrogasna stanica, a koliko je Lapovo napredovalo od 2016.godine u odnosu na period pre toga, govori i činjenica da će opština svojim sredstvima da rekonstruiše tu zgradu, što nije mali finansijski projekat", rekao je ministar.

Dodao je da Lapovo ima dobru perspektivu i da, kao i ostatak Srbije, neće stati u svom napretku.

Martinović je u okviru posete opštini Lapovo obišao i porodičnu firmu "Fit Step", koja se bavi proizvodnjom široke palete proizvoda od kartona i plastike i zapošljava 45 ljudi.

Kako je rekao, ovo preduzeće, koje vode dva brata i svoje proizvode izvozi na tržište Evrope, dokaz je da kada ima sloge uspeh je zagarantovan.

"I ova porodična firma je dokaz i poruka da samo složni i ujedinjeni možemo doći do uspeha. A to je ujedno i poruka da i mi koji smo ujedinjeni oko politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića moramo da idemo napred, da Srbija ne sme da stane uprkos svim izazovima i problemima. Na tome ćemo raditi i u narednom periodu, da imamo što više radnih mesta i ovde u Lapovu. A ono što me raduje je informacija da je u Lapovu poslednjih godina povećan broj novorođene dece, uspeli smo da zaustavimo i te negativne demografske trendove", rekao je Martinović.

Dodao je da Lapovo ima pozitivne trendove i da će i na dalje imati podršku Vlade i predsednika Srbije u daljem razvoju.

Predsednik opštine Lapovo Boban Miličić zahvalio je ministru na poseti, rekavši da za ovu opštinu i te kako znači podrška Vlade Srbije.

Kako je naveo, nekoliko preduzeća je do sada otvorilo svoje pogone u ovoj opštini, a u toku su razgovori sa novim potencijalnim investitorima, što će još više uticati na smanjenje nezaposlenosti lokalnog stanovništva.

Takođe, kako je istakao, radi se i na rekonstrukciji putne infrastrukture.