30. april 2024 11:33

Vučević: Podneću ekspoze 1. maja, u vladi osam novih ličnosti; Mandatar za AP Vojvodinu Maja Gojković

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Podneću ekspoze 1. maja, u vladi osam novih ličnosti; Mandatar za AP Vojvodinu Maja Gojković

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Mandatar za izbor Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da će danas podneti zahtev predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić za zakazivanje sednice parlamenta za 1. maj na kojoj će podneti  ekspoze, plan rada i predlog za sastav Vlade Srbije.

"Za članove vlade ću sutra predložiti Skupštini Srbije sledeće osobe: Siniša Mali, prvi potpredsednik vlade i ministar finansija, Ivica Dačić, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova, Irena Vujović, potpredsednik vlade i ministar zaštite životne sredine, Aleksandar Vulin potpredsednik vlade, Aleksandar Martinović ministar poljoprivrede i vodoprivrede.

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović-Handanović, ministar rudarstva i energetike, Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine. Maja Popović, ministar pravde, Jelena Žarić-Kovačević, ministar državne uprave i lokalne samouprave, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Bratislav Gašić, ministar odbrane, Marko Đurić, ministar spoljnih poslova. 

Tanja Miščević, ministar za evropske integracije, Slavica Đukić-Dejanović ministar prosvete, Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, Nemanja Starović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milica Đurđević-Stamenkovski ministar za brigu o porodici i demografiju, Zoran Gajić, ministar sporta, Andrijana Mesarović ministar privrede. 

Nikola Selaković, ministar kulture, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, Jelena Begović, ministar nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Husein Memić, ministar turizma i omladine, Dejan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić, ministar za javna ulaganja. Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukorlić, Nenad Popović i Tatjana Macura, ministri bez portfelja", rekao je Vučević na konferenciji za medije posle sednice Predsedništva SNS. 

Mandatar za AP Vojvodinu Maja Gojković

Mandatar za sastav pokrajinske vlade biće Maja Gojković, izjavio je danas nakon sednice predsedništva SNS Miloš Vučević koji će, kako je najavio, sutra kao mandatar i budući predsednik Vlade Srbije predstaviti ekspoze.

"Maja Gojković je dobila, što se tiče stranke, mandat za sastav pokrajinske vlade. Tu je nešto duži rok, ako se ne varam 9. maj, za izbor pokrajinske vlade i Maja Gojković će već koliko danas krenuti da razgovara sa poslaničkim grupama u Skupštini Vojvodine, radi formiranja buduće pokrajinske vlade. Želimo joj pun uspeh", rekao je Vučević.

Govoreći o izboru budućih ministara, Vučević je rekao da nije bilo najrelevantnije koliko je novih a koliko starih članova, već pre svega ko može da odgovori na zadatke i izazove koje čekaju Vladu Srbije i Srbiju.

"Čeka nas nakon izbora vlade nastavak kampanje za lokalne izbore, očigledno je da će sve stranke učestovati na izborima", rekao je Vučević. 

Nakon što je predstavio članove buduće vlade, Vučević je rekao da će trećinu ministara činiti oni koji nisu bili u sastavu poslednjeg kabineta Ane Brnabić. Nestranačkih ličnosti je četiri, a žena ima 10, rekao je Vučević i dodao da je učešće SNS još veće, i da je najviše novih ministara  predložila SNS, kao i najveći broj žena.

Glasanje po mestu boravišta bilo moguće samo za republičke izbore

Mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević rekao je da za predstojeće lokalne izbore neće biti moguće glasanje po mestu boravišta, kao što je to bilo moguće za republičke izbore.

"Ja mislim da to nije moguće, ako smem da se nadovežem. To je bilo moguće samo za republičke izbore, kada je neko sprečan da glasa na svom mestu, pošto je Srbija jedinstvena biračka jedinica, jedinstvena biračka teritorija", izjavio je Vučević odgovarajući na pitanje novinara da li je istina da će biti moguće glasanje i po mestu boravišta, a ne samo prebivališta.

On je objasnio da je to definisano od strane RIK-a, da bi se ljudi, pre svega studenti i ljudi koji nisu u svom mestu gde inače žive, mogli da glasaju na parlamentarnim izborima.

"A sve jedno je da li glasate u Subotici ili Vranju za republičke izbore, pošto je jedna izborna jedinica. I isto vam je glas u Somboru, ili Boljevcu, ili u Prijepolju, Novom Pazaru, ili u Kikindi, ili u Kragujevcu", rekao je on. 

Podvukao je da je ovo bila mogućnost isključivo za republičke izbore. "Čak smo imali situaciju da onda ne mogu da glasaju za pokrajinske izbore. Jer je to samo bila mogućnost za republičke izbore. Evo, neko se prijavio ko inače u Subotici glasa, da glasa u Pančevu. Mogao je da glasa za republičku listu, a nije mogao da glasa za pokrajinsku listu. Nije mogao da se vrati u Suboticu pa da glasa ponovo za pokrajinsku listu", rekao je Vučević. 

Pobeda je naša obaveza, priča opozicije o bojkotu izbora rašomonijada

Miloš Vučević ocenio je da priča dela opozicije o bojkotu izbora za njega nije ništa drugo osim rašomonijada i ocenio da to što neko bira gde će izaći, a gde neće ne znači ništa drugo osim da procenjuju gde bi možda mogli da pobede i gde mogu da kontrolišu svoje odbore.

"Za mene je zaista rašomonijada da sada nećete da učestvujete na izborima za grad Beograd, ali vaši opštinski odbori će da učestvuju na izborima za gradske opštine u Beogradu, a ne za izbore za Skupštinu grada Beograda. Neće za Skupštinu grada Beograda, ali hoće Novog Sada, Niša, Užica, Požarevca", rekao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara nakon sedice Predsedništva SNS na kojoj je predstavio imena članova buduće vlade.

Vučević je pitao kako neko može da objasni okolnosti koje su dovele do toga da učestvujete negde, a negde ne učestvujete, a isti su uslovi, ista je regulativa, iste su sva pravila i oko biračkog spiska i biračkih odbora, oko medija, sve je identično. 

"To me dovodi samo do zaključka da neko procenjuje gde ne može pobediti, tu da učestvuje i pokušava sebe da abolira od odgovornosti za politički neuspeh, a tamo gde procenjuje ili ne može da zadrži kontrolu nad svojim odborima, što je sad već pitanje njihove unutrašnje političke organizacije, tamo to pušta", rekao je Vučević i naglasio da niko živ, pa ni on koji je svakodnevno u politici ne može da razume ko bojkotuje, ko ne bojkotuje. 

Zato je, kako kaže, ocenio da će opozicija izaći na najveći broj birališta.