8. maj 2024 12:03

Lalić: Srbija je ozbiljan stub u kineskoj inicijativi "Pojas i put"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Lalić: Srbija je ozbiljan stub u kineskoj inicijativi "Pojas i put"

Foto: Shutterstock.com/FatihYavuz, ilustracija

BEOGRAD - Direktor Instituta za pojas i put Bojan Lalić rekao je danas da Srbija predstavlja ozbiljan stub u kineskoj inicijativi "Pojas i put".

"Mi smo veoma ozbiljan oslonac u području 'Pojasa i puta' koji bi trebalo da predstavlja jedan dobar model, primer kako je moguće napraviti tu saradnju", izjavio je Lalić za Tanjug.

Istakao je da je konačno došlo do toga da je Srbija u svetskoj podeli karata uhvatila kartu u dobrom momentu, ulazeći kao jedna od 28 zemalja osnivača inicijative "Pojas i put" i da danas, intenzivno baštineći to prijateljstvo, Srbija predstavlja jedan ozbiljan stub.

Govoreći o dočeku kineskog predsednika Si Đinpinga, Lalić je istakao da su poslednje vreme ti neformalni signali velika poruka i da ovaj doček Sija predstavlja još jedan signal tog toplog prijema.

"Svi od predsednika Sija do (kineskih) turista koji ovde dolaze se osećaju dobro", ocenio je Lalić.

Podsetio je da je otac predsednika Sija bio ozbiljna politička figura u Kini, ali ističe da to nije bila olakšavajuća okolnost za kineskog predsednika, koji je političku karijeru počeo funkcijama u manjim mestima u kineskoj provinciji i kako ističe, svuda je pravio dobre rezultate.

"Upravo to je interesantno da gde god se nalazio, on je postavljao model koji je kasnije kopiran na druge destinacije, tako da je iz toga proizilazila neka doktrina razvoja Kine", objasnio je Lalić.

Na temu saradnja Srbije i Kine u oblasti visokih tehnologija, Lalić kaže da Srbija pretenduje da bude dobra u tom području,

"Da visoke tehnologije prihvatimo, jer naši fakulteti, naše škole su dobre, sarađujemo sa najboljim univerzitetima u Kini i mislim da pravimo dobru podlogu za to", ocenio je Lalić.

Lalić je naglasio da Kina ima 2.800 državnih univerziteta i da Srbija ima saradnju sa 50 najboljih, navevši primer novosadskog univerziteta koji sarađuje sa šest od devet najboljih kineskih univerziteta.