1. jul 2024 13:24

Tehnički dijalog BG i PR sutra u Briselu, Stano: Prioritet primena sporazuma

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tehnički dijalog BG i PR sutra u Briselu, Stano: Prioritet primena sporazuma

Foto: Tanjug

BRISEL - Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača biće održana sutra u Briselu, a prema rečima portparola EU Petera Stana, prioritet i agendu određuje "najveća hitnost početka primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa" dve strane.

"Mogu da potvrdim da će sutra biti sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, kao što je to najavio i visoki predstavnik (EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj) u sredu prošle nedelje posle sastanka na visokom nivou predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića i premijera (privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija. A prioritet i agendu određuje najveća hitnost početka primene sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Stano na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje Tanjuga šta će biti glavna tema sastanka.

Na pitanje drugog novinara da li je to što pet zemalja članica EU ne priznaje nezavisnost tzv. Kosova u skladu sa ciljem Sporazuma o normalizaciji odnosa, Stano je naglasio da je cilj dijaloga Beograda i Prištine normalizacija odnosa i da je EU dat zadatak da, kao posrednik, radi na tome da pomogne dvema stranama da ostvare normalizaciju odnosa.

"Tu nema nikakvog priznanja, ali bi, naravno, logična posledica normalizacije bilo priznanje. Ali to je nešto daleko kasnije u procesu", rekao je Stano.

On je dodao da će pet zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova doneti svoje odluke na osnovu onoga što smatraju potrebnim i relevantnim, ali je naglasio da to nije pitanje koje se rešava u okviru dijaloga.

"Zadatak je normalizacija odnosa", rekao je Stano i dodao da će, na kraju, same strane definisati šta smatraju pod normalizacijom odnosa i šta će biti njene posledice kada stignu do toga, uz pomoć EU.

Stano je ponovio da je mandat EU u okviru dijaloga da radi na pružanju pomoći Beogradu i Prištini da normalizuju odnose.

Do nove runde dijaloga dolazi nakon što je u sredu prošle nedelje održan dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou, na kojem su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Tokom dijaloga na visokom nivou nije došlo do susreta Vučića i Kurtija, a predsednik Srbije rekao je tada da Kurti nije hteo da razgovarao u Briselu i da nije došlo do dijaloga jer Priština ne želi dijalog, već samo priznanje tzv. Kosova.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je tada da Priština nije bila spremna za trilateralni sastanak u okviru dijaloga i da je postavila tri uslova da bi do njega došlo, a da je, sa druge strane, Beograd bio spreman za sastanak.

On je rekao da je Kurti tražio formalizaciju osnovnog sporazuma, da se odbaci dopis u kojem je bivša premijerka Srbije Ana Brnabić sredinom decembra prošle godine izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i aneks za njegovu primenu i da se Milan Radojičić i njegova grupa izruče pravosudnim organima u Prištini.

Borelj je naglasio da je uloga EU da pomogne i da podrži strane u njihovim naporima u okviru procesa dijaloga i poručio da Unija ostaje posvećena tome.

"U tom smislu, proces će se nastaviti. Lajčak će ugostiti sledeće nedelje dvojicu glavnih pregovarača u Briselu kako bi nastavili razgovore o primeni plana sporazuma, kao i drugih pitanja iz dijaloga", najavio je Borelj.

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je sredinom maja u Briselu, a to je bila sedma runda dijaloga na nivou glavnih pregovarača ove godine na kojoj se, prvenstveno, razgovaralo o odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM.